ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέος βιοδείκτης μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τη σκλήρυνση κατά πλάκας

10 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο τμήμα Νευρολογίας του MedUni Vienna και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βιέννης έδειξε για πρώτη φορά ότι η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με επιπλέον μέτρηση του πάχους των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς στο μάτι. Η διαδικασία, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στα τμήματα του MedUni Vienna και του University Hospital Vienna, βοηθά στην ανίχνευση της πάθησης σε πρώιμο στάδιο και στην πρόβλεψη της εξέλιξής της με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της πιθανότητας βελτιωμένων αποτελεσμάτων των ασθενών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η ομάδα με επικεφαλής τους Gabriel Bsteh και Thomas Berger του τμήματος Νευρολογίας στο MedUni Vienna και στο University Hospital Vienna συνεργάστηκε με συναδέλφους από το MedUni Vienna και το τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτομετρίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βιέννης για να εξετάσει 267 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε περίοδο 5 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία διαδικασία γνωστή ως οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) για να μετρήσουν το πάχος του στρώματος του αμφιβληστροειδούς. Η μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως, η OCT επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων υψηλής ανάλυσης εξαιρετικά λεπτών στρωμάτων ιστού με μέτρο μόλις λίγων μικρομέτρων (1 μm είναι 1/1.000ο του χιλιοστού). Η OCT είναι επίσης ένα εργαλείο για τη διάγνωση και την αξιολόγηση της εξέλιξης οφθαλμικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα. «Έχουμε ήδη αυτή τη διαδικασία στη διάθεσή μας», σχολίασε ο Gabriel Bsteh, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Και προσέθεσε: «Αν χρησιμοποιήσουμε οπτική τομογραφία συνοχής μαζί με τα τρέχοντα κριτήρια για τη διάγνωση της ΣΚΠ, θα έχουμε σημαντικά ακριβέστερα αποτελέσματα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα θεραπευτικά μέτρα, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τους ασθενείς».

Δεδομένου ότι η έγκαιρη ανίχνευση και η πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις περιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν βελτιωμένες μεθόδους ανίχνευσης εδώ και αρκετό καιρό για να βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρών συνεπειών, όπως η μειωμένη κινητικότητα και η τύφλωση, όσο το δυνατόν περισσότερο. 

«Έχουμε εντοπίσει ένα νέο βιοδείκτη για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δηλαδή το πάχος του στρώματος του αμφιβληστροειδούς», δήλωσε ο Gabriel Bsteh, συνοψίζοντας το βασικό εύρημα της μελέτης. Στις επόμενες φάσεις της έρευνας, η προσοχή θα στραφεί στη σημασία του πάχους του στρώματος του αμφιβληστροειδούς για τη μέτρηση των αποκρίσεων στη θεραπεία της ΣΚΠ.


Σχετικά Άρθρα