ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και τον τρόπο ζωής

23 Μαΐου 2023, 16:00

images

Ερευνητές στην Κίνα έκαναν δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, στην οποία παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης σε περισσότερα από 29.000 άτομα χωρίς άνοια, με μέση ηλικία τα 72 έτη τα οποία υποβλήθηκαν σε γνωστικό και γενετικό έλεγχο για ανιχνευθούν τυχόν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνισης Νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν τον τρόπο ζωής τους και ειδικότερα πόσο συχνά τηρούσαν έξι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής: Την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, την κοινωνικότητα και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Συνολικά, παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια από τους ερευνητές, αναφέροντας σε τακτά διαστήματα τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, ενώ υποβλήθηκαν σε περισσότερα γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στο τέλος της μελέτης, φάνηκε ότι τα άτομα που τηρούσαν τουλάχιστον τέσσερις υγιεινές πρακτικές παρουσίασαν σημαντικά βραδύτερη εξασθένιση της μνήμης από τα άτομα που δεν εφάρμοζαν καμία υγιεινή συνήθεια. Οι συνήθειες που σχετίστηκαν με τα μεγαλύτερα οφέλη ήταν η διατροφή, η διανοητική απασχόληση, η άσκηση και η κοινωνική επαφή.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής προστατεύει τη μνήμη. Αλλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε, εάν βελτιώσετε τον δικό σας.

Σχετικά Άρθρα