ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Να τρώμε ή να μην τρώμε κόκκινο κρέας;

02 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Μια αμφιλεγόμενη επιστημονική μελέτη τάραξε τα τελευταία 24ωρα τα νερά στο δώρο της διατροφής καθώς, λίγο ως πολύ υποστηρίζει ότι κακώς μειώσαμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη αντιδράσει με επιχειρήματα στη νέα δημοσίευση που θεωρεί «χάσιμο χρόνου» τη μείωση ή αποχή από τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα παχιά κόκκινα κρέατα καθώς – όπως υποστηρίζει - δεν έχει αποδειχτεί πέραν πάσης υποψίας ότι κάνουν κακό στην υγεία.

Κι όμως. Το είδος καρκίνου που θεωρείται πιο χαρακτηριστικά συσχετισμένο με την υψηλή κατανάλωση σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, είναι ο καρκίνος του εντέρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μάλιστα έχει προειδοποιήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο αυτό.

Λέγεται μάλιστα ότι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφονται 5400 νέες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου ετησίως οι οποίες σχετίζονται με μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η αμφισβητούμενη νέα μελέτη

Οι ερευνητές από το Dalhousie University και το McMaster University του Καναδά προχώρησαν σε μετανάλυση στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους από άλλες επιστημονικές εργασίες

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές με όρους της στατιστικής επιστήμης έθεσαν το ερώτημα, αν 1.000 άνθρωποι μείωναν κατά τρεις μερίδες την εβδομάδα κάθε κρέας και αλλαντικό θα συνέβαινε το εξής:

-Στην διάρκεια της ζωής αυτών των ανθρώπων θα συνέβαιναν 7 λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο γενικά.

-Σε διάστημα 11 ετών θα συνέβαιναν επτά λιγότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά.

-Σε διάστημα 11 ετών θα υπήρχαν 6 λιγότεροι νέοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι τελικά δεν είναι σίγουρο αν ο κίνδυνος είναι μεγάλος και αφορά αρκετούς.

«Οι ενδεδειγμένη επιλογή αν όχι για όλους τότε για την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι να συνεχίζουν να τρώνε κανονικά κρέας όσο συχνά θέλουν», είπε ένας εκ των ερευνητών, ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Bradley Johnston, που μίλησε σχετικά στο BBC News.

Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, λέμε όμως ότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων θα μειώσει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου».

Σχετικά Άρθρα