ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυστηριώδες ξέσπασμα ηπατίτιδας σε παιδιά το 2022: Βρέθηκε η αιτία

18 Απριλίου 2023, 10:00

images

Ένα ξέσπασμα οξείας, ανεξήγητης ηπατίτιδας σε προηγουμένως υγιή παιδιά μέσα στο 2022, μπορεί να συνδέεται με τον αδενο-σχετιζόμενο ιό 2 (AAV2), σύμφωνα με 3 ανεξάρτητες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2022, περισσότερα από 1.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο – εκ των οποίων τουλάχιστον 350 στις Ηνωμένες Πολιτείες – διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα, μια ασθένεια που περιλαμβάνει φλεγμονή του ήπατος, από άγνωστη αιτία. Σχεδόν 50 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος και 22 παιδιά πέθαναν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πρώτη από τις νέες μελέτες, που ανέλυσε δείγματα ιστού από παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανίχνευσε AAV2 στο 93% των 14 περιπτώσεων, αλλά μόνο στο 4% των 113 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με AAV2 είχαν μολυνθεί συνδυαστικά με ένα «βοηθητικό» ιό - είτε τον ανθρώπινο ιό έρπητα 6 είτε τον ιό Epstein-Barr - που μπορεί να προάγει την αναπαραγωγή του AAV2.

Μια δεύτερη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε υψηλά επίπεδα AAV2 στο 96% των 28 προσβεβλημένων παιδιών και μόνο χαμηλά επίπεδα σε μια ομάδα ελέγχου. Χαμηλά επίπεδα ανθρώπινου αδενοϊού και ανθρώπινου ερπητοϊού 6 βρέθηκαν στο ήπαρ στις περισσότερες περιπτώσεις, τα οποία οι συγγραφείς υποθέτουν ομοίως ότι επέτρεψαν την αναπαραγωγή του AAV2 και τη βλάβη του ήπατος.

Μια τρίτη μελέτη υποστηρίζει ότι η μη φυσιολογική ανοσοαπόκριση, μπορεί να προάγει τη βλάβη του ήπατος AAV2. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα AAV2 σε δείγματα αίματος και ήπατος στο 81% των 32 προσβεβλημένων παιδιών και εντόπισαν μόνο χαμηλά επίπεδα AAV2 στο 7% από τα 74 μη προσβεβλημένα παιδιά. Μεταξύ της μολυνθείσας ομάδας, το 93% έφερε μια γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει ένα άτομο σε αυτοάνοσες ασθένειες που περιλαμβάνουν Τ κύτταρα, έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως ότι ο ανθρώπινος αδενοϊός, ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να ήταν υπεύθυνος για το συγκεκριμένο ξέσπασμα. Ωστόσο, ο αδενοϊός συνήθως επηρεάζει μόνο άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και διάφορα στελέχη έδειξαν ότι ένα μόνο ιικό στέλεχος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει αυτό το ξέσπασμα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα νέα ευρήματα «είναι πιθανό να πυροδοτήσουν συζητήσεις και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαχείριση της νόσου», είπε ο ο Δρ Frank Tacke, γαστρεντερολόγος από τη Γερμανία.

Η αποκάλυψη του μηχανισμού θα είναι σημαντική για τη θεραπεία. Εάν ευθύνεται ο AAV2, τα αντιιικά θα ήταν κατάλληλα. Εάν οφείλεται σε ασυνήθιστη ανοσοαπόκριση, μπορεί να καταστεί απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.




Σχετικά Άρθρα