ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία μορφή της βιταμίνης Β3 μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της Nόσου Πάρκινσον

03 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη Nόσο Πάρκινσον, καθιστώντας τη τη 2η πιο διαδεδομένη νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη Nόσο Αλτσχάιμερ. Eπί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη Nόσο Πάρκινσον. Φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση , χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+), ένα σημαντικό μόριο που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ενέργεια - ως πιθανή θεραπεία για τη Νόσο Πάρκινσον. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με τη νόσο αυτή μπορεί να έχουν ανεπάρκεια NAD+ και η αύξηση των επιπέδων NAD+ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διαχείριση της νόσου.

Τώρα, μια κλινική δοκιμή φάσης 1 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα συμπλήρωμα υψηλής δόσης nicotinamide riboside (NR), μια πηγή βιταμίνης B3 και πρόδρομος του NAD+, αύξησε τα επίπεδα NAD + στο αίμα και βελτίωσε το μεταβολισμό NAD + σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον και μπορεί να σχετίζεται με κλινική συμπτωματική βελτίωση για όσους πάσχουν από την πάθηση.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και μένει να αποδειχθεί οριστικά ότι η συμπλήρωση NR μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της Νόσου Πάρκινσον. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications και ήταν μέρος του Εξωτερικού Ερευνητικού Προγράμματος ChromaDex (CERP™).

Η κλινική δοκιμή φάσης 1 περιελάμβανε 20 συμμετέχοντες στη μελέτη με ιδιοπαθή νόσο του Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες έλαβαν , είτε 3.000 χιλιοστόγραμμα (mg) NR σε μορφή από του στόματος συμπληρώματος, είτε ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για 4 συνεχόμενες εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν με βάση κλινικές και μοριακές μετρήσεις, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Νόσου Πάρκινσον μέσω της κλίμακας αξιολόγησης MDS-UPDRS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το NR αύξησε σημαντικά τα επίπεδα NAD+ και τροποποίησε το μεταβολισμό NAD+ στο  αίμα, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Ένας από τους κύριους σκοπούς αυτής της μελέτης, ήταν να προσδιοριστεί η βραχυπρόθεσμη ασφάλεια των 3.000 mg NR ημερησίως.

«Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις θεραπευτικές δυνατότητες του NR, πρέπει να διερευνήσουμε σχήματα υψηλότερων δόσεων», είπε ο Καθ. Charalampos Tzoulis, καθηγητής νευρολογίας και νευρογενετικής στο University of Bergen and Haukeland University Hospital, Bergen Norway, και συν-επικεφαλής αυτής της μελέτης. «Αυτή η μελέτη καθιερώνει τη βραχυπρόθεσμη ασφάλεια των 3.000 mg NR ημερησίως και επιτρέπει τη διερεύνηση επιλογών υψηλής δόσης σε μελλοντικές θεραπευτικές δοκιμές».

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο Dr. Rocco DiPaola, νευρολόγος κινητικών διαταραχών στο Hackensack Meridian Neuroscience Institute στο Jersey Shore University Medical Center, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια πιθανή θεραπεία που να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της Νόσου Πάρκινσον.

Σχετικά Άρθρα