ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο στρατηγός της "Ελευθερίας" είναι Κύπριος

12 Απριλίου 2021, 07:00

images

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι ένας νέος γιατρός που επωμίστηκε σε μια ιστορική για την ανθρωπότητα στιγμή, έναν βαρύ ρόλο. Να συντονίσει στην Ελλάδα την εμβολιαστική διαδικασία και να εποπτεύει την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Το ygeiawatch μίλησε μαζί του...

-Έχετε γεννηθεί στη Λευκωσία και κατάγεστε από την Λάπηθο της Κερύνειας. Μιλήστε μας για εσάς. Ποια είναι η πορεία που σάς έφερε στη θέση που κατέχετε σήμερα;

Είμαι γιατρός, νευροχειρουργός, σπούδασα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετά εργάστηκα και εξειδικεύτηκα στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν ως επιμελητής νευροχειρουργός στο Παίδων - «Αγία Σοφία». Τον τελευταίο χρόνο πραγματικά έγινε μία σημαντική αλλαγή στην επαγγελματική μου πορεία που για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω προλάβει καν να αποτιμήσω, γιατί σχεδόν μόλις εντάχθηκα στον διοικητικό μηχανισμό  ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας. Στην αρχή με διαφορετικό ρόλο,  έπρεπε  να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη υγειονομικού υλικού και υλικοτεχνικής υποδομής αν θυμάστε…. Νομίζω ότι ζήσαμε τότε με τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια έναν πραγματικό παγκόσμιο πόλεμο, για να βρεθούν σε μια διεθνή αγορά που ήταν σε πανικό, από αναπνευστήρες μέχρι μάσκες κι από αντισηπτικά ως στολές μιας χρήσης για τους υγειονομικούς. Μιλάμε για καταστάσεις θρίλερ ….

Από το καλοκαίρι ανέλαβα στη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πάλι σχεδόν αμέσως, ανέλαβα την οργάνωση και το συντονισμό του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία». Ξέρετε ένα τέτοιο εγχείρημα που αφορά όλη τη χώρα όλους τους πολίτες από 16 ετών και πάνω, είναι μια τεράστια ευθύνη. Δεν σας κρύβω ότι κάθε μέρα, κάθε εμβόλιο που γίνεται χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης που έρχεται στο κέντρο εμβολιασμού είναι για εμένα μια μικρή «νίκη», ένα  μικρό «βήμα» πιο κοντά στον στόχο μας… Έχοντας βιώσει ως γιατρός πολλές συγκινητικές στιγμές στη ζωή μου, δεν μου είναι άγνωστο το συναίσθημα αυτής της ικανοποίησης που νοιώθεις όταν κάνεις το σωστό, όταν δίνεις στους άλλους. Η μεγάλη διαφορά όταν ασκείς διοίκηση είναι ότι μπορείς να κάνεις το σωστό για εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άλλους.

-.Ελλάδα και Κύπρος παραλαμβάνουν εμβόλια κεντρικά από την ΕΕ. Μιλήστε μας γ' αυτό το μηχανισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  εξ αρχής αποφάσισε μια κεντρική στρατηγική διαχείρισης των εμβολίων. Είναι μια στρατηγική «η ισχύς εν τη ενώσει» όπως λέμε, καθώς η διαπραγματευτική, χρηματοδοτική αλλά και επιστημονική  δύναμη της Ε.Ε των 27 κρατών είναι πολύ μεγαλύτερη από του κάθε κράτους χωριστά. Μέσω αυτού του κεντρικού μηχανισμού έγιναν οι συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να παράξουν εμβόλια και χρηματοδοτήθηκαν οι έρευνες ενώ διασφαλίστηκε η δίκαιη και ταυτόχρονη κατανομή εμβολίων ανά χώρα ανάλογα με τον πληθυσμό της.  Για μικρές πληθυσμιακά χώρες όπως η  Ελλάδα και η Κύπρος, το να  συμμετέχουν σε ένα κοινό μηχανισμό προμήθειας των εμβολίων, είναι όπως καταλαβαίνετε κρίσιμο θέμα. Φανταστείτε μια αρένα όπου όλες οι χώρες θα ανταγωνίζονται για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα εμβόλια. Και επειδή γράφονται πολλά όπως π.χ για το Ισραήλ , να σας πω ότι εμείς δεν θα παραχωρούσαμε το σύνολο των δεδομένων των πολιτών μας έστω και ανωνυμοποιημένα,  σε μια φαρμακευτική για να εξασφαλίσουμε εμβόλια . Συνολικά πάντως ναι, υπάρχει καθυστέρηση στην Ευρώπη ως προς την προμήθεια των εμβολίων και τη ροή εμβολιασμού, αλλά εκτιμώ ότι για εμάς θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η εξίσωση αν είχε αποφασιστεί κάθε χώρα να κινηθεί μόνη της.

- Υπήρξαν τελικά περιστατικά σοβαρών παρενεργειών σε εμβολιασθέντες στην Ελλάδα; Πόσα και τι είδους;

Η ασφάλεια αποτελεί βασικό πυλώνα του επιχειρησιακού μας σχεδίου και με βάση αυτό έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς μας . Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, οι υγειονομικές μας αρχές η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι σε άμεση συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, έτσι ώστε να συνεκτιμώνται όλα τα περιστατικά και από τις υπόλοιπες χώρες. Πρακτικά θα σας έλεγα ότι μπορούμε να παρακολουθούμε  σε real time όλους τους εμβολιασμούς, να αναφέρονται τα τυχόν ανεπιθύμητα περιστατικά στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και να μπορούμε να παίρνουμε τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή.  Για παράδειγμα η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που βάσει των δεδομένων της δεν έκρινε σκόπιμη την εσπευσμένη διακοπή του εμβολιασμού με AstraZeneca όπως άλλες χώρες. Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκίνησαν ξανά οι εμβολιασμοί όπως ξέρετε….

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί και αξιολογηθεί 1.241 περιστατικά στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης. Σοβαρές παρενέργειες που έχουν σχέση με τον εμβολιασμό είναι αλλεργικές αντιδράσεις και μέχρι στιγμής έχουμε 7 περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και είναι καλά στην υγεία τους.


Σχετικά Άρθρα