ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα πάντα για την γρίπη

07 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης για τη νόσο αλλά επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Με τη διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, να έχει κάνει γνωστό από την περασμένη εβδομάδα ότι καταγράφηκαν ήδη στη χώρα μας 66 περιστατικά με γρίπη Α', τα οποία έχουν νοσηλευτεί στις παθολογικές και παιδιατρικές κλινικές, στη Λεμεσό κυρίως και λιγότερο στη Λάρνακα και τη Λευκωσία, οι συμβουλές είναι απαραίτητες. Μάλιστα τα περισσότερα από τα 66 περιστατικά, αφορούν παιδιά.

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα και συνίστανται σε υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, και βήχα). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία και διάρροια.

Όταν όμως εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα στα παιδιά, πρέπει άμεσα να ζητάμε ιατρική βοήθεια:

Υψηλός και επιμένων πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα και υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.).

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να οδηγούν στο γιατρό σας είναι: Ο υψηλός και επιμένων πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος και το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση και οι έντονοι εμετοί. 

Η γρίπη έχει σαφή διαχωρισμό από το από κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από άλλους ιούς και τα συμπτώματά του είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, και σπάνια συμβαίνουν μυαλγίες- αρθραλγίες και επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρες για άτομα με υποκείμενα νοσήματα (ΧΑΠ, διαβήτης, καρδιολογικά κ.ά.).

Για να περάσει πιο γρήγορα η γρίπη χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς αλλά τα μικρόβια. 

Τα φάρμακα που είναι κατάλληλα για τις ιώσεις και υπό προϋποθέσεις συνίστανται σε ασθενείς με γρίπη ονομάζονται αντιικά και υπάρχουν δύο κατηγορίες τους: Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης (μιας βασικής πρωτεΐνης του ιού της γρίπης), κυρίως η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που είναι δραστικοί έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης Α και Β. Τα παλαιότερα φάρμακα, αμανταδίνη και ριμανταδίνη, που είναι όμως δραστικά έναντι μόνο του ιού της γρίπης τύπου Α. 

Η βασική άμυνά μας κατά της εποχικής γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, ττο ετήσιο εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70%-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

ΠΗΓΗ

ECDC

Σχετικά Άρθρα