ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς για την ανίχνευση βλαβών από την COVID-19

15 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Η μαγνητική καρδιάς βοηθά στην "πολυπαραμετρική χαρτογράφηση" του οργάνου και δίνει εικόνες με υψηλή ανάλυση, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε το εύρος των αλλοιώσεων στη σύσταση του μυοκαρδίου σε κάθε σημείο του. 

Οι νέες αυτές τεχνικές είναι πολύ ικανές στο να ανιχνεύσουν διάχυτες βλάβες στην καρδιά, ενώ μας βοηθάνε να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου του μυοκαρδίου συγκρίνοντας απόλυτους αριθμούς σε διαδοχικές μετρήσεις, εξηγεί ο κ. Ελευθέριος Μ. Βιδαλάκης, καρδιολόγος με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση σε τμήμα Mαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς. Έτσι λοιπόν η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου έρχεται να ενισχύσει τη διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής καρδιάς κάνοντάς την μια εξέταση που αγγίζει την αξιοπιστία της κλασικής βιοψίας του μυοκαρδίου.

Η μέθοδος ενδείκνυται σε:

-Μυοκαρδίτιδα: (για διάγνωση, παρακολούθηση και επιβεβαίωση πλήρους ίασης) . Το 2018 η τεχνική μπήκε επίσημα στα κριτήρια διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας.

-Προσβολή του μυοκαρδίου από αυτοάνοσες, ρευματικές και συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους όπως λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σαρκοείδωση κ.ά.

-Χαρακτηρισμό όγκων της καρδιάς.

-Προσβολή του μυοκαρδίου από τον ιό HIV.

-Αμυλοείδωση, Νόσος Fabri.

-Διαφορική διάγνωση υπερτροφικών καταστάσεων του μυοκαρδίου.

-Πρόγνωση στεφανιαίας νόσου.

-Προσβολή της καρδιάς από COVID-19.

-Mυοκαρδίτιδα και COVID-19.

Όπως σημειώνει ο ειδικός γιατρός, "έχοντας διανύσει πάνω από ένα χρόνο πανδημίας από κορωνοϊό, οι γνώσεις μας απέναντι στον συγκεκριμένο ιό και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά συνεχώς εμπλουτίζονται. Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές παρατηρήσεις, ο ιός μπορεί να προσβάλει και την καρδιά προκαλώντας είτε έμφραγμα του μυοκαρδίου, είτε πιο συχνά φλεγμονή στο μυοκάρδιο, την γνωστή σε όλους μας μυοκαρδίτιδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές φορές η φλεγμονή στο μυοκάρδιο είναι ασυμπτωματική και υποκλινική χωρίς ο ασθενής να γνωρίζει ότι η λοίμωξη έχει προσβάλει και την καρδιά του.

Με μία και μόνο εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε εάν η λοίμωξη από κορωνοϊό έχει προσβάλει και την καρδιά, ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα από την καρδιά τους. Το γεγονός αυτό μας δίνει την δυνατότητα να επέμβουμε έγκαιρα και να προστατέψουμε το μυοκάρδιο από μόνιμες βλάβες οι οποίες θα δώσουν συμπτώματα στο μέλλον".


Σχετικά Άρθρα