ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Περισσότερες ενδείξεις ότι η δυτικού τύπου διατροφή κάνει κακό

28 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Μια νέα διεθνής μελέτη προσθέτει στοιχεία στις ήδη αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένα τυπικό πρότυπο δυτικής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέοντας ουσιαστικά τη διατροφή με το μικροβίωμα του εντέρου.

Ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη, παρατήρησαν πρόσφατα ότι οι όγκοι στο παχύ έντερο με υψηλά επίπεδα βακτηρίων pks+ E. coli συσχετίζονται με δίαιτες πλούσιες σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και κενές θερμίδες .

Η κατανάλωση μιας τυπικής δυτικής διατροφής - που μερικές φορές αναφέρεται ως «αμερικανική δίαιτα» - που συμπεριλαμβάνει κυρίως κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει εντερική και συστηματική φλεγμονή.

Μια κακή διατροφή συνδέεται επίσης με μια ανισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, ενός άλλου παράγοντα που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το E. coli και άλλα βακτήρια με αυτό το είδος καρκίνου.

Κατά συνέπεια, ο  Δρ. Shuji Ogino, επικεφαλής του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο τμήμα Παθολογίας στο Brigham and Women's Hospital, και συγγραφέας της μελέτης, και η ομάδα του, υποψιάστηκαν ότι η δυτικού τύπου δίαιτα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για όγκους με σημαντικές ποσότητες pks+ E. coli. Μέχρι αυτό το σημείο, ωστόσο, δεν γνώριζαν εάν η συσχέτιση της δίαιτας με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ποικίλλει ανάλογα με τα βακτήρια του εντέρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο καταγραφές σε εθνικό επίπεδο για να δουν πώς οι δυτικές δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των μικροβίων του εντέρου και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτές οι καταγραφές παρείχαν λεπτομερή εικόνα για 30 χρόνια ιατρικού και διατροφικού ιστορικού των συμμετεχόντων τους. Παρουσίασαν «μια μοναδική ευκαιρία να εξεταστούν τα μακροπρόθεσμα διατροφικά μοτίβα ατόμων — που δεν ήξεραν αν θα αναπτύξουν καρκίνους ή όχι — σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που υποκατηγοριοποιήθηκε κατά pks+ επίπεδα E. coli» ανέφεραν.

Τα δεδομένα προσαρμόστηκαν στους εξωγενείς παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η σωματική δραστηριότητα, η χρήση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνολικά, 134.775 από τους συμμετέχοντες στις δύο μελέτες παρείχαν αρκετές διατροφικές πληροφορίες για να συμπεριληφθούν σε αυτήν την ανάλυση. Μεταξύ αυτών, οι ερευνητές βρήκαν 3.200 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι η μελέτη τους συνοδεύεται από αρκετούς περιορισμούς. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο τρόπος με τον οποίο η συνολική δυτική διατροφή ή συγκεκριμένες τροφές και το pks+ E. coli ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.


Σχετικά Άρθρα