ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

18 Φεβρουαρίου 2023, 08:00

images

Nέα μελέτη προσφέρει ακόμη περισσότερα στοιχεία για τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία.... Ειδικότερα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ''ελεύθερα'' σάκχαρα - μια κατηγορία δίαιτας που περιλαμβάνει ζάχαρη που προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σόδες, καθώς και σε χυμούς φρούτων και σιρόπια - αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 110.000 ατόμων ηλικίας 37 έως 73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων τα αποτελέσματα παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για περίπου 9 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε αύξηση κατά 5% στο μερίδιο της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ενός ατόμου που προέρχεται από τα ελεύθερα σάκχαρα, συσχετίστηκε με 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 10% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ένας συγγραφέας της μελέτης, ο Cody Watling, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι οι πιο κοινές μορφές ζάχαρης που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, βρίσκονταν σε κονσέρβες και γλυκά ζαχαροπλαστείου, με την τελευταία κατηγορία να περιλαμβάνει μπισκότα, ζαχαρωτά γλυκά και μπισκότα. Ο χυμός φρούτων, τα ποτά με ζάχαρη και τα επιδόρπια ήταν επίσης δημοφιλή, προσέθεσε.

Τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, δεν θεωρούνται «ελεύθερα σάκχαρα» και εξαιρέθηκαν από την ανάλυση.

Ο Watling και η ομάδα του βασίστηκαν σε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με αρχεία υγείας, η οποία περιελάμβανε πολλαπλές αξιολογήσεις της διατροφής των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αξιολογήσεις για να υπολογίσουν την πρόσληψη υδατανθράκων των συμμετεχόντων και στη συνέχεια την αναλύουν περαιτέρω κατά τύπο υδατανθράκων για να επικεντρωθούν στα ελεύθερα σάκχαρα.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς το συνέκριναν με τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων των συμμετεχόντων.

Οι άνθρωποι που διαπιστώθηκε ότι είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, κατανάλωναν περίπου 95 γραμμάρια ελεύθερης ζάχαρης την ημέρα, ή το 18% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας, είπε ο Watling.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η μελέτη δείχνει ότι οι τύποι υδατανθράκων που επιλέγουν οι άνθρωποι να προσλαμβάνουν, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη συνολική ποσότητα.

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τη γενική υγεία και ευεξία είναι ότι καταναλώνουμε υδατάνθρακες που είναι άφθονοι στα δημητριακά ολικής αλέσεως», είπε, ενώ «ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, καθώς και κάθε είδους ζαχαροπλαστικής που έχει πρόσθετα σάκχαρα».


Σχετικά Άρθρα