ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τη δομή της επιφάνειας της γλώσσας

18 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι τρισδιάστατες εικόνες της ανθρώπινης γλώσσας αποκάλυψαν ότι η επιφάνεια της γλώσσας μας είναι μοναδική για τον καθένα μας, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Η ανθρώπινη γλώσσα είναι ένα εξαιρετικά εξελιγμένο και πολύπλοκο όργανο. Η επιφάνειά της αποτελείται από εκατοντάδες μικρά εξογκώματα -γνωστά ως θηλές- που βοηθούν στην γεύση, την ομιλία και την κατάποση. Από αυτές τις πολυάριθμες θηλές, οι μυκητοειδείς θηλές συγκρατούν τους γευστικούς κάλυκες μας, ενώ οι τριχοειδείς θηλές δίνουν στη γλώσσα την υφή και την αίσθηση της αφής.

Η γευστική λειτουργία των μυκητοειδών θηλών μας έχει ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα είναι γνωστά για τη διαφορά στο σχήμα, το μέγεθος και τη δομή και των 2 μορφών θηλών μεταξύ των ατόμων.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λιντς, εκπαίδευσε μοντέλα υπολογιστών AI για να μαθαίνουν από τρισδιάστατες μικροσκοπικές σαρώσεις της ανθρώπινης γλώσσας, δείχνοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των θηλών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν τα δεδομένα από περισσότερες από 2.000 λεπτομερείς σαρώσεις μεμονωμένων θηλών - που ελήφθησαν από 15 ανθρώπους- στο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης

Η ομάδα χρησιμοποίησε μικρούς όγκους δεδομένων για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των θηλών. Αυτό επέτρεψε στο εργαλείο AI να προβλέψει τον τύπο των θηλών με ακρίβεια 85% και να χαρτογραφήσει τη θέση των τριχοειδών και μυκητοειδών θηλών στην επιφάνεια της γλώσσας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι θηλές βρέθηκαν επίσης να είναι διακριτές και στις 15 σαρώσεις.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα για τη βιολογική σύνθεση της επιφάνειας της γλώσσας μας και πώς η αίσθηση της γεύσης και της αφής διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η έρευνα έχει τεράστιες προοπτική για την ανακάλυψη μεμονωμένων διατροφικών προτιμήσεων, την ανάπτυξη εναλλακτικών υγιεινών διατροφών και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος στο μέλλον, καταλήγουν οι ειδικοί.



Σχετικά Άρθρα