ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H σημαντικότητα της σύνδεσης όσφρησης και μνήμης

30 September 2021, 11:30

images

Οι άνθρωποι έχουν μοναδική ισχυρή οσφρητική σύνδεση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, (Zhou et al., 2021) από το Northwestern University, το άρωμα ταξιδεύει σε νευρώνες λειτουργικής συνδεσιμότητας που συνδέει άμεσα τον ιππόκαμπο (κέντρο μνήμης) με το οσφρητικό σύστημα. Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Progress in Neurobiology.

Ενώ πιστεύεται ότι άλλα αισθητήρια συστήματα επανατοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η λειτουργική συνδεσιμότητα της όσφρησης-ιππόκαμπου διατηρήθηκε και δεν επανατοποθετήθηκε.

«Δείχνουμε ότι ο ανθρώπινος πρωτοπαθής οσφρητικός φλοιός - συμπεριλαμβανομένου του πρόσθιου οσφρητικού πυρήνα, του οσφρητικού φυματίου και του πολύμορφου φλοιού - έχει ισχυρότερη λειτουργική συνδεσιμότητα με τα δίκτυα του ιππόκαμπου, σε σύγκριση με άλλα αισθητήρια συστήματα», επισημαίνουν οι συγγραφείς στην περίληψη της εργασίας.

Για τη μελέτη αυτή, η ανώτερη συγγραφέας Christina Zelano και οι συνεργάτες της στο Northwestern Human Neuroscience Lab χρησιμοποίησαν τη λειτουργική νευροαπεικόνιση (fMRI) σε συνδυασμό με την ενδοκρανιακή ηλεκτροφυσιολογία (iEEG) για να συγκρίνουν άμεσα τη λειτουργική συνδεσιμότητα των δικτύων του ιππόκαμπου σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων αισθητηριακών συστημάτων (π.χ. ακοή, αφή, όραση και όσφρηση).

Η Δρ Zelano και τα μέλη του εργαστηρίου εικάζουν ότι η όσφρηση δεν επανατοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των θηλαστικών. Ως εκ τούτου, έχουμε ιδιαίτερα ισχυρή λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ του οσφρητικού μας συστήματος και του κέντρου μνήμης.

«Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι άνθρωποι γνώρισαν μια βαθιά επέκταση του νεοφλοιού που αναδιοργάνωσε την πρόσβαση σε δίκτυα μνήμης», δήλωσε ο Zelano σε δελτίο τύπου. «Το όραμα, η ακοή και το άγγιγμα επαναπροσδιορίζονται στον εγκέφαλο καθώς ο νεοφλοιός επεκτείνεται, συνδέεται με τον ιππόκαμπο μέσω ενός ενδιάμεσου-φλοιού σύνδεσης-και όχι άμεσα. Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η οσμή δεν υποβλήθηκε σε αυτήν την αναδρομολόγηση και αντίθετα διατήρησε την άμεση πρόσβαση στον ιππόκαμπο».

Όσφρηση και καλή ψυχολογία

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια της όσφρησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Επειδή πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 αναφέρουν επίσης ότι έχουν χάσει την όσφρηση και τη γεύση τους, η οσφρητική έρευνα έχει αυξανόμενη σημασία για την ψυχολογική ευημερία αυτών των ασθενών.

«Ενώ η μελέτη μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα την απώλεια οσμής από την COVID, μιλάει για μια σημαντική πτυχή του γιατί η όσφρηση είναι σημαντική στη ζωή μας: Οι μυρωδιές είναι ένα βαθύ μέρος της μνήμης και οι μυρωδιές μας συνδέουν με ιδιαίτερα σημαντικές αναμνήσεις στη ζωή μας, συχνά συνδέονται με αγαπημένα πρόσωπα », είπε η Zelano.

«Η μυρωδιά του φρέσκου ψιλοκομμένου μαϊντανού μπορεί να παραπέμπει στο μαγείρεμα της γιαγιάς ή μια μυρωδιά από ένα πούρο μπορεί να υπενθυμίσει την παρουσία του παππού. Οι μυρωδιές μας συνδέουν με σημαντικές αναμνήσεις που μας μεταφέρουν πίσω στην παρουσία αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα το οσφρητικό σύστημα, προκειμένου να αντιληφθούμε καλύτερα τον λόγο της απώλειας οσμής που σχετίζεται με την COVID, να διαγνώσουμε τη σοβαρότητα της απώλειας και να αναπτύξουμε θεραπείες», πρόσθεσε ο πρώτος συγγραφέας Guangyu Zhou. «Η μελέτη μας είναι ένα παράδειγμα της βασικής επιστημονικής έρευνας, πάνω στην οποία βασίζεται η κατανόηση της όσφρησης, της απώλειας οσμής και των μελλοντικών θεραπειών».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τη μυρωδιά τους από την COVID την ξαναβρίσκουν, αλλά το χρονικό πλαίσιο ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και μερικοί είχαν αυτό που φαίνεται να είναι μόνιμη απώλεια», καταλήγει ο Zelano. «Έρευνα όπως η δική μας προωθεί την κατανόηση των οσφρητικών τμημάτων του εγκεφάλου, με στόχο να παράσχει τη βάση για μεταφραστική εργασία, τελικά, για παρεμβάσεις».

Σχετικά Άρθρα