ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές

15 Μαΐου 2023, 10:00

images

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές μετά από μια επέμβαση, όπως αναφέρει νέα μελέτη. Ειδικότερα, σε σύγκριση με ασθενείς με κανονικό βάρος, όσοι είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, λοιμώξεις και νεφρική ανεπάρκεια μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με παχυσαρκία είναι επίσης πιο πιθανό να νοσηλευτούν γι' αυτές τις επιπλοκές.

"Αυτό είναι ενδεικτικό της επιδημίας παχυσαρκίας σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Robert Meguid, καθηγητής Καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Για τη μελέτη, ο Meguid και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για σχεδόν 6 εκατομμύρια χειρουργικούς ασθενείς. Μεταξύ αυτών, το 45% ήταν παχύσαρκοι. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις 9 χειρουργικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της γυναικολογίας, της νευροχειρουργικής, της ορθοπεδικής, της ωτορινολαρυγγολογίας, της θωρακικής, της ουρολογίας, της αγγειοχειρουργικής και της πλαστικής χειρουργικής.

Για τους ασθενείς με παχυσαρκία, οι επεμβάσεις διήρκεσαν λίγο περισσότερο από ό,τι για τους ασθενείς των οποίων το βάρος ήταν φυσιολογικό - κατά μέσο όρο 89 λεπτά έναντι 83 λεπτών. Όλα τα άτομα με παχυσαρκία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη, θρόμβους αίματος και επιπλοκές στα νεφρά.

Εκτός από τους ασθενείς που ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40, σε σύγκριση με 18,5-24,9 για το φυσιολογικό βάρος), οι πιθανότητες για άλλες μετεγχειρητικές επιπλοκές - συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας, του εγκεφαλικού και των προβλημάτων στους πνεύμονες - δεν ήταν υψηλότερες για τα παχύσαρκα άτομα από ό,τι για άλλους ασθενείς, όπως απέδειξε η μελέτη.

Η αύξηση των επιπλοκών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αυτές περιλαμβάνουν τη φλεγμονή του σώματος, η οποία είναι πιο κοινή με την παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο για ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να σηκωθούν και να μετακινηθούν μετά την επέμβαση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για θρόμβους αίματος στα πόδια.

Οι ασθενείς με υπερβολικό βάρος πρέπει να είναι στην καλύτερη φυσική τους κατάσταση πριν υποβληθούν σε επέμβαση, σημείωσε ο Meguid. Αυτό αφορά στο να μην καπνίζετε ή να μην πίνετε αλκοόλ τις εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Τέλος, εάν η διαδικασία είναι προαιρετική, ο Meguid είπε ότι ίσως είναι καλύτερο να καθυστερήσει, όσο ο ασθενής προσπαθεί να χάσει βάρος.



Σχετικά Άρθρα