ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μάζα σώματος και η ηλικία συνδέονται με τα ποσοστά αποβολής του αλκοόλ στις γυναίκες

01 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Ο ρυθμός με τον οποίο οι γυναίκες αποβάλλουν το αλκοόλ από το αίμα τους, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την άλιπη μάζα του σώματός τους, αν και η ηλικία διαδραματίζομαι επίσης σημαντικό ρόλο, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη. Οι γυναίκες με παχυσαρκία -και εκείνες που είναι μεγαλύτερης ηλικίας- αποβάλλουν το αλκοόλ από τον οργανισμό τους 52% γρηγορότερα από τις γυναίκες με υγιές βάρος και εκείνες που είναι νεότερες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η άλιπη μάζα σώματος ορίζεται στη μελέτη - που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol Clinical and Experimental Research - ως το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου μείον το λίπος του.

Για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ του τύπου κάθε σώματος και των ποσοστών αποβολής αλκοόλ, η ομάδα διεξήγαγε μια δευτερογενή ανάλυση δεδομένων από μία μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και μία άλλη στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν παρόμοιες μεθόδους για να εκτιμήσουν τον ρυθμό με τον οποίο διασπάται στον οργανισμό και αποβάλλεται από αυτόν το αλκοόλ.

Το δείγμα από τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση περιελάμβανε 143 γυναίκες ηλικίας από 21 έως 64 ετών και αντιπροσώπευαν ένα ευρύ φάσμα δεικτών μάζας σώματος - από υγιές βάρος έως σοβαρή παχυσαρκία-. Μεταξύ αυτών ήταν 19 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε διαφορετικούς τύπους βαριατρικής χειρουργικής (για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας).

Σε ένα υποδείγμα 102 εξ αυτών των γυναικών, οι ερευνητές είχαν μετρήσει τις αναλογίες άπαχου και λιπώδους ιστού στο σώμα τους και υπολόγισαν τους δείκτες μάζας σώματος τους. Με βάση τον ΔΜΣ τους, όσες γυναίκες ήταν μέρος του υποδείγματος χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: 1: φυσιολογικού βάρους, που περιελάμβανε γυναίκες με ΔΜΣ που κυμαινόταν από 18,5-24,9, 2:υπέρβαρες, αυτές με ΔΜΣ που κυμαίνεται από 25-29,9 και 3: παχύσαρκες, συμμετέχουσες με ΔΜΣ άνω του 30.

Όπως περίμεναν οι ερευνητές, οι γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ είχαν, όχι μόνο περισσότερη μάζα λίπους από τις γυναίκες υγιούς βάρους, αλλά είχαν και περισσότερη άλιπη μάζα. Κατά μέσο όρο, η ομάδα με παχυσαρκία είχε 52,3 κιλά άλιπης μάζας, σε σύγκριση με 47,5 κιλά για την ομάδα κανονικού βάρους.

Οι ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία, κυρίως από αλκοτέστ, σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια των πειραμάτων για την εκτίμηση της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα των συμμετεχουσών.

«Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη σωματική μάζα χωρίς λίπος συσχετίστηκε με ταχύτερο ρυθμό αποβολής αλκοόλ, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες γυναίκες», δήλωσε η Neda Seyedsadjadi, μεταδιδακτορική υπότροφος στο πανεπιστήμιο και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.




Σχετικά Άρθρα