ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μακρά COVID στο μικροσκόπιο των ερευνητών παγκοσμίως

05 Δεκεμβρίου 2021, 08:00

images

Η μακρά COVID είναι το επόμενο "στοίχημα" της Ιατρικής μετά την αντιμετώπιση αυτής καθαυτής της πανδημίας καθώς αφήνει κάποιους νοσήσαντες και αναρρώσαντες από την COVID-19 με σοβαρά προβλήματα επί εβδομάδες ή και μήνες...

Η μακρά COVID (long COVID) προκαλεί στους ασθενείς που πέρασαν κορωνοϊό πολλά συμπτώματα, που ξεκινούν από κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια, και φτάνουν σε δυσκολία συγκέντρωσης, κακή μνήμη και κατάθλιψη.  

Ο Δρ Danny Altmann από το τμήμα Ανοσολογίας και Φλεγμονής του Imperial College στο Λονδίνο και επικεφαλής ομάδας ερευνητών, εξέτασε γιατί ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της COVID-19, ενώ άλλοι καταφέρνουν να αναρρώσουν άμεσα. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός τεστ που θα εντοπίζει όσους θα αναπτύξουν το σύνδρομο.

"Δουλεύουμε σκληρά για να αξιοποιήσουμε βιοδείκτες του ορού (αίματος). Βασιζόμαστε στην ανάλυση διαφορετικών ανοσολογικών αποκρίσεων, ιδίως των αντισωμάτων που επιτίθενται στα κύτταρα του ίδιου οργανισμού» αναφέρει. Το περασμένο καλοκαίρι, ο καθηγητής Altmann και η καθηγήτρια Rosemary Boyton από το τμήμα Λοιμώξεων του Imperial, έλαβαν χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) για να ερευνήσουν τη μακρά COVID και τα συμπτώματά της.

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει δείγματα αίματος από μη διασωληνωμένους ασθενείς με μακρά COVID και από εκείνους που ανάρρωσαν πλήρως από τον ιό, για να αναλύσουν τα διαφορετικά επίπεδα άμυνας του οργανισμού και τι μπορεί να προκαλέσει τα διαφορετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της λοίμωξης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Altmann, είναι πολύ σημαντικό για τους ερευνητές να κατανοήσουν πως διαγιγνώσκεται η μακρά COVID για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τη συγκεκριμένη πάθηση. Πρόκειται άλλωστε για το 15% των νοσησάντων!

Σχετικά Άρθρα