Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση
07 Μαΐου 2025, 10:00

Ένας σύντομος περίπατος, η αεροβική στο νερό ή ακόμα και το τζόκινγκ γύρω από το τετράγωνο: Αν οι καρδιακοί σας παλμοί αυξηθούν κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, τότε αυτό θα επηρεάσει και την υγεία του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας. Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας AdventHealth με έδρα τις ΗΠΑ, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μέσω μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με σημαντικά καλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, μνήμη εργασίας και εκτελεστική λειτουργία σε ηλικιωμένους.
Αξιολογώντας δεδομένα από 585 ηλικιωμένους ενήλικες (ηλικίας 65-80 ετών) στη δοκιμή IGNITE με έδρα τις ΗΠΑ, η μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται σε ύπνο, της καθιστικής συμπεριφοράς, της ήπιας σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, καθώς και της γνωστικής απόδοσης.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας του εγκεφάλου: όσο περισσότερο ασκούνταν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο βελτιωνόταν η υγεία του εγκεφάλου.
Η ερευνήτρια του UniSA, Δρ. Maddison Mellow, λέει ότι η μελέτη τονίζει το πώς οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου σας.
«Υπάρχουν 3 αμοιβαία αποκλειόμενες συμπεριφορές τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια του 24ώρου - ο ύπνος, η καθιστική ζωή και η σωματική δραστηριότητα - και πώς αυτές αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της υγείας μας», λέει η Δρ Mellow.
«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας ή ότι ένας καλύτερος ύπνος θα μπορούσε να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς μας για να δραστηριοποιηθούμε σωματικά την επόμενη μέρα. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι η βέλτιστη ισορροπία χρόνου που αφιερώνεται σε καθεμία από αυτές τις συμπεριφορές για τη μεγιστοποίηση της γνωστικής απόδοσης.»
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να περάσουμε το χρόνο μας κατά τη διάρκεια του 24ώρου μπορεί να σχετίζεται διαφορετικά με την υγεία του εγκεφάλου μας», αναφέρει η ερευνήτρια Δρ. Audrey Collins.
«Η κατανόηση του ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα - όπως τη σωματική δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς, σύμφωνα με τα ευρήματά μας - είναι το κλειδί.
«Καθώς 1 στους 6 ανθρώπους στον κόσμο αναμένεται να είναι 60 ετών και άνω έως το 2030, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε και ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους ώστε να γερνούν σωστά. Σε αυτήν την περίπτωση, ελπίζουμε ότι η γνώση είναι δύναμη: αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα και ενισχύστε την υγεία του εγκεφάλου σας για να παραμένετε σε φόρμα και σε καλή υγεία καθώς μεγαλώνετε».
Tags: Αλτσχάιμερ, αντιγήρανση, γήρανση, Εγκέφαλος, Νόσος Αλτσχάιμερ