ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κόρη του ματιού δείχνει και καρδιολογικά προβλήματα

22 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Η μέτρηση του μεγέθους της κόρης του ματιού ίσως αποτελεί "εργαλείο" στην καθημερινή κλινική πρακτική για την πρόγνωση του κινδύνου σε ασθενής με προβλήματα στην καρδιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής μελέτης η οποία διεξήχθη στην Ιαπωνία, Δρ. Kohei Nozaki του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κιτασάτο.

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σήμερα με καρδιακή ανεπάρκεια και ο Δρ Nozaki σημειώνει πως είναι καίριας σημασίας να ανιχνευτούν νέοι μέθοδοι για να εντοπίζεται έγκαιρα ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νέα νοσηλεία ή να καταλήξουν.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης -που δημοσιεύονται στο ESC Heart Failure της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας -προσφέρουν κατά τον ίδιον αυτήν δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης και βελτιωμένης πρόγνωσης.

Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 870 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια το 2012 έως το 2017. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 67 έτη και ποσοστό 37% ήταν γυναίκες. Η περιοχή της κόρης μετρήθηκε και στα δύο μάτια τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Για τον έλεγχο οι ασθενείς φόρεσαν γυαλιά, περίμεναν 5 λεπτά για να προσαρμοστούν τα μάτια τους στο σκοτάδι και στη συνέχεια οι ερευνητές φωτογράφησαν τα μάτια τους. Οι ασθενείς ελέγχθηκαν σε συγκεκριμένες ώρες (μεταξύ 09:00 και 12:00), καθώς το αυτόνομο σύστημα επηρεάζεται από την ώρα της ημέρας.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει του μεγέθους της κόρης των ματιών τους, δηλαδή στην ομάδα μικρής και στην ομάδα μεγάλης κόρης αναλόγως με το εάν η μέτρησή τους ήταν πάνω ή κάτω από τη διάμεση τιμή των 16,6 mm2. Οι ερευνητές παρακολούθησαν εν συνεχεία την πορεία της υγείας καταγράφοντας τους θανάτους που σημειώθηκαν από οποιοδήποτε αίτιο και τις περιπτώσεις εκ νέου νοσηλείας τους λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ακολούθησε συγκριτική μελέτη για τις ομάδες μικρής και μεγάλης κόρης.

Σε μέσο χρονικό διάστημα παρακολούθησης 1,9 έτους, 131 ασθενείς πέθαναν και 328 νοσηλεύτηκαν λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Συγκριτικά με την ομάδα της μεγάλης κόρης, οι ασθενείς στην ομάδα της μικρής είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης και σημαντικά υψηλότερο ποσοστό νέας νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

από την στιγμή που προσμετρήθηκαν άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόγνωση, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η λειτουργία των νεφρών, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι ασθενείς με μικρή κόρη είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας από οποιοδήποτε αίτιο και 18% μειωμένο κίνδυνο νέας νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους ασθενείς με μεγάλη κόρη.

Η μεγάλη κόρη συνδέθηκε με ευνοϊκό προσδόκιμο επιβίωσης ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και παρουσίας είτε φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, είτε κολπικής μαρμαρυγής.

«Η περιοχή της κόρης μπορεί να μετρηθεί γρήγορα, εύκολα και μη επεμβατικά. Η μελέτη μας δείχνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική για την πρόγνωση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Στους ασθενείς με μικρό μέγεθος κόρης  (π.χ. μικρότερη από 16,6 mm2) θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα για καρδιακή αποκατάσταση με φυσική δραστηριότητα» επισημαίνει ο Δρ Nozaki.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα