ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ημερήσια δόση ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας

22 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή δόση ασπιρίνης σε μικρές ποσότητες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, προσθέτει σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης για ηλικιωμένους ενήλικες χωρίς προηγούμενο εγκεφαλικό ενέχει περισσότερο κίνδυνο παρά οφέλη.

Η ημερήσια, χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι μια κοινή και αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού σε άτομα με προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό ή άλλο συμβάν καρδιαγγειακής νόσου.

Αλλά μερικοί άνθρωποι χωρίς καρδιαγγειακή νόσο παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, θεωρώντας ότι θα αποτρέψει ένα πρώτο έμφραγμα ή εγκεφαλικό - το 2017 περίπου 29 εκατομμύρια Αμερικανοί ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία-. Σχεδόν 7 εκατομμύρια λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη χωρίς τη σύσταση του γιατρού τους.

Η δοκιμή περιλάμβανε περισσότερα από 19.000 άτομα στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 70 ετών και άνω ή 65 ετών και άνω για συμμετέχοντες στις Η.Π.Α. που αυτοαναφέρθηκαν ως Μαύροι ή Ισπανόφωνοι.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι «δεν υπάρχει πραγματικά το όφελος από τη μείωση του πιθανού εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών παθήσεων με χαμηλή δόση ασπιρίνης», δήλωσε ο Δρ Ched Nwagwu, νευροχειρουργός και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Stroke του MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τη νέα έρευνα.

«Και, σίγουρα, σε ηλικιωμένους ασθενείς, υπάρχουν ανακύπτοντα δεδομένα ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι πιο επιρρεπή σε αιμορραγία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Nwagwu προειδοποίησε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. «Δεν μπορούμε να βασίσουμε ολόκληρη την [κλινική] μας πρακτική μόνο σε αυτήν τη μία δοκιμή», δήλωσε καταληκτικά.


Σχετικά Άρθρα