ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η «εξισορρόπηση ορμονών» αποτελεί τη νέα τάση του TikTok

19 Απριλίου 2023, 10:00

images

Με περισσότερες από 306 εκατομμύρια προβολές, τα hashtags #hormonebalance και το #hormonebalancing είναι μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις που κατακτούν την πλατφόρμα του TikTok. Σε αυτή, οι influencers προσφέρουν συμβουλές, όπως η κατανάλωση ωμών καρότων για την παραγωγή «ορμονών της ευτυχίας», η κατανάλωση πρωτεΐνης ακολουθούμενη από λίπος για πρωινό για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β2 για την υγεία του θυρεοειδούς.

Αν και αυτού του είδους οι τάσεις αναμφίβολα προσελκύουν την προσοχή των χρηστών του TikTok, το hormone balancing – η «εξισορρόπηση ορμονών»- είναι ένας φανταστικός όρος, χωρίς καμία πρακτική σημασία.

Σύμφωνα με το Medscape, υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικές ορμόνες, που ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, τον ύπνο, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και την αναπαραγωγή, οπότε σίγουρα δεν υπάρχει μια ενιαία λύση που να διασφαλίζει ότι όλες τους λειτουργούν σε τέλεια ισορροπία και αρμονία.

Τα βίντεο του TikTok που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην «εξισορρόπηση ορμονών» συνήθως δεν αναφέρουν ούτε μια συγκεκριμένη ορμόνη, ούτε τα όργανα στα οποία το καθένα θα έχει τελικά αντίκτυπο. Αντίθετα, παρουσιάζουν όλες τις ορμόνες ως ένα σύνολο, υπονοώντας ότι υπάρχει μια ενιαία λύση για όλα τα προβλήματα υγείας. Ακόμη και οι προσωπικές μαρτυρίες που εξυμνούν τα οφέλη της τήρησης μίας συμβουλής που παρουσίασε κάποιος στο TikTok δεν αποτελούν απόδειξη αποτελεσματικότητας.

Επιπλέον, σε αυτούς τους πληθωριστικούς καιρούς, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς και να παρασυρθεί από την ελκυστικότητα της λήψης δωρεάν συμβουλών από το TikTok ή γενικότερα από το διαδίκτυο. Στην καλύτερη περίπτωση, η τήρηση των συμβουλών δεν θα έχει κάποιο αντίκτυπο στον οργανισμό σας, στη χειρότερη, όμως, θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζετε στο σπίτι, και ένα από αυτά αποτελεί αυτή η «εξισορρόπηση ορμονών».

Γενικά, ο οργανισμός καταφέρνει να ρυθμίζει τις ορμόνες του αποτελεσματικά. Εάν δεν έχετε προβλήματα υγείας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ένα γιατρό, ιδανικά έναν ενδοκρινολόγο, ή ακόμη κι από έναν παθολόγο, γυναικολόγο ή γενικό ιατρό.



Σχετικά Άρθρα