ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έκθεση του εμβρύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους

27 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Τα έμβρυα που εκτίθενται σε ένα σύνολο χημικών ουσιών στη μήτρα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν βάρος γρήγορα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, εντόπισε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα της εγκυμονούσας και της ταχείας αύξησης του δείκτη μάζας σώματος ενός παιδιού, από τη γέννησή του έως την ηλικία των 9 ετών.

Σύμφωνα με το NBC News, τα νέα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερες από 1.900 μητέρες και τα παιδιά τους στην Ισπανία, που συγκεντρώθηκαν από το 2003 έως το 2008. Οι γυναίκες έδωσαν δείγματα αίματος και ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τα οποία οι ερευνητές μέτρησαν τη συγκέντρωση χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στο σώμα τους. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μέτρησαν τον ΔΜΣ των παιδιών τους σε διάφορα σημεία έως την ηλικία των 9 ετών. (Ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος κάποιου.)

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, έδειξαν ότι τα μωρά με μεγαλύτερη έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα πριν από τον τοκετό είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν όντας σωματικά μικρότερα από τον μέσο όρο της ομάδας μελέτης και μετά να εμφανίσουν ταχεία ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ειδικότερα, η έκθεση σε 2 χημικές ουσίες συσχετίστηκε επίσης, με υψηλότερο κίνδυνο ταχείας αύξησης ΔΜΣ μετά τη γέννηση ενός μωρού μεγαλύτερου από το μέσο όρο.

Μία πιθανή αιτία της συσχέτισης, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Parisa Montazeri, είναι ότι οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, μπορούν να μιμηθούν ή να μπλοκάρουν τις ορμόνες που εμπλέκονται στη διάσπαση της τροφής για ενέργεια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αλλάξει τα σημάδια κορεσμού ή την ευαισθησία του σώματος στη ζάχαρη και λίπη.

Τέλος, ο Leonardo Trasande, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι, μακροπρόθεσμα, ελπίζει να δει τις ΗΠΑ να θεσπίζουν νέους κανονισμούς που μειώνουν την έκθεση των ανθρώπων σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Σχετικά Άρθρα