ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιορτάζουμε με ασφάλεια και μέτρα προστασίας

14 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Η Δρ Thea van de Mortel, καθηγήτρια Νοσηλευτικής στη Σχολή Νοσηλευτικής και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Griffith, με άρθρο της στην επιστημονική επιθεώρηση The Conversation επιχειρεί να δώσει έναν οδηγό ασφαλών εορτασμών ενόψει Χριστουγέννων. 

Η καθηγήτρια συνοψίζει ουσιαστικά όσα γνωρίζουμε για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και τα μέτρα προφύλαξης σε εσωτερικούς χώρους, σε μια προσπάθεια να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να χαρούν τα εορταστικά τραπέζια χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία τους.

Οι συμβουλές της συνοψίζονται στα παρακάτω: 

Καταρχάς, όποιος νιώθει έστω και λίγο αδιάθετος, πρέπει να μείνει στο σπίτι του και να αρνηθεί έστω και την τελευταία στιγμή την πρόσκληση. Αν συμβεί στον οικοδεσπότη, μπορεί να μην ακυρώσει το τραπέζι αλλά να απομονωθεί στη κουζίνα όσο οι υπόλοιποι θα τρώνε στην τραπεζαρία και να φοράει συνεχώς μάσκα.

Οι οικοδεσπότες πρέπει να καλέσουν λίγο κόσμο ανάλογα και με το μέγεθος του σπιτιού τους, και αν είναι δυνατόν, να κάνουν το τραπέζι σε εξωτερικό χώρο ή με ανοιχτό ένα παράθυρο.

Ιδανικά όλοι πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και να έχουν κάνει τεστ την προηγούμενη μέρα.

Πριν από το γεύμα, να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια για να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού από τα χέρια μας. 

Όποιος θέλει να βήξει ή να φτερνιστεί, να σηκώνεται ή να στρέφει το σώμα του μακριά από το τραπέζι και να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο ή το μανίκι του ώστε να μην εκτοξευτούν σταγονίδια στον αέρα ή πάνω στο φαγητό. Κι αμέσως μετά να σηκωθεί να πλύνει τα χέρια και να βάλει αντισηπτικό.

Να μην ανταλλάξουμε φιλιά με τους πιο ηλικιωμένους και ευπαθείς και να φροντίσουμε ώστε να κάτσουν πιο μακριά από τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορούν να κάτσουν στην κορυφή του τραπεζιού και πιο κοντά στο ανοιχτό παράθυρο.



Σχετικά Άρθρα