ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα το βαθμό επικινδυνότητας

17 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Η Αφρική έχει καταγράψει 1.597 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από τις αρχές του 2022, εκ των οποίων τα 66 θανατηφόρα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο εκτελών χρέη διευθυντή του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Αχμέντ Ογκγουέλ Ούμα την ώρα που η ΕΕ σπεύδει ήδη να προμηθευτεί εμβόλια...

«Η θέση μας είναι ότι ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο και χρειάζεται να ξεκινήσει εδώ στην Αφρική», δήλωσε ο Δρ Ούμα και συνέχισε: «Εδώ η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, ο κίνδυνος μεγαλύτερος και η γεωγραφική εξάπλωση ευρύτερη». Είναι αλήθεια ότι οι αφρικανικές χώρες που έχουν ανακοινώσει επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία, το Μαρόκο, η Γκάνα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, όλες τους με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δεν αφήνουν περιθώρια σωστής υγιεινής και προφύλαξης των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση μίας επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο

Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA, η ΕΕ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων.

Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.


Σχετικά Άρθρα