ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει τυχόν επιταχυνόμενη γήρανση των οργάνων

10 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν, μέσω μιας εξέτασης αίματος για να ελέγξουν πόσο γρήγορα γερνούν τα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου και ακόμη και να προβλέψουν ποια από αυτά μπορεί σύντομα να καταστούν δυσλειτουργικά. H ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ υποστηρίζει ότι μπορεί να παρακολουθεί 11 κύρια όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου και των πνευμόνων, μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με χιλιάδες ενήλικες, κυρίως μεσήλικες ή μεγαλύτερους. Ένας στους 5 υγιείς ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών μπορεί να έχει τουλάχιστον ένα όργανο που γερνά ταχέως, όπως υποδηλώνουν τα αποτελέσματα. Επιπλέον, 1 έως 2 στους 100 μπορεί να έχει πολλά όργανα που γερνούν ταχύτερα σε σχέση με τη βιολογική ηλικία του ατόμου. Αν και η ιδέα του τσεκ-απ μπορεί να είναι τρομακτική, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία παρέμβασης και αλλαγής πορείας, λένε οι ερευνητές.

Η γνώση των οργάνων που βρίσκονται σε ταχεία γήρανση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη των προβλημάτων υγείας που μπορεί να διαφαίνονται, λένε οι ερευνητές στο περιοδικό Nature. Για παράδειγμα, μια γηραιότερη καρδιά  αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ ένας εγκέφαλος που γερνά ταχέως μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στην άνοια.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Wyss-Coray είπε: «Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το εύρημα σε 50.000 ή 100.000 άτομα, αυτό θα σημαίνει ότι, παρακολουθώντας την υγεία μεμονωμένων οργάνων σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους, μπορεί να είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε όργανα που υφίστανται επιταχυνόμενη γήρανση στον οργανισμό των ανθρώπων και ίσως μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους πριν αρρωστήσουν».

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό ώστε να διεξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.

Ο καθηγητής Paul Sheils, ειδικός στη βιολογία της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είπε ότι είναι ακόμα σημαντικό να κοιτάξουμε συνολικά τον οργανισμό, όχι μόνο μεμονωμένα όργανα, για να δημιουργήσουμε την πιο ακριβή εικόνα της υγείας ενός ατόμου.



Σχετικά Άρθρα