ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου στον εγκέφαλο

20 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Αν και συνιστάται στους περισσότερους ενήλικες να κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η στέρηση ύπνου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα. Ταυτόχρονα, μία άλλη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που διαδίδεται όλο και περισσότερο, είναι αυτή της άνοιας και της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτήν τη στιγμή, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια. Και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 78 εκατομμύρια έως το 2030 και 139 εκατομμύρια έως το 2050.

Επειδή ο ύπνος είναι σημαντικός για μια ποικιλία εγκεφαλικών λειτουργιών και πολλοί άνθρωποι που έχουν άνοια αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, οι ερευνητές έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον να ανακαλύψουν ποια μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ ύπνου και κινδύνου για άνοια και Νόσο Αλτσχάιμερ.

Ένας τομέας στον οποίο έχουν επικεντρωθεί οι ερευνητές είναι η επίδραση του κακού ύπνου - όπως η υπνική άπνοια και η αϋπνία - στον εγκέφαλο. Μελέτη που διεξήχθη το Μάιο του 2023 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όγκου του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη μνήμη. Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου συσχετίστηκε με αυξημένες ανωμαλίες της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο και σημείωσε ότι τέτοιες ανωμαλίες μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο, τόσο για άνοια, όσο και για εγκεφαλικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με μία ακόμη μελέτη του Δεκεμβρίου του 2022, η αϋπνία συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα του βιοδείκτη εγκεφαλονωτιαίου υγρού CSF Aβ42, ο οποίος σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Μεγάλες μετα-αναλύσεις έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και της απώλειας μνήμης», εξήγησε στο MNT ο Δρ Owen Deland, γηριατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Χάκενσακ. «Όχι μόνο ο κακός ύπνος παρεμβαίνει στις φυσικές διαδικασίες ανάκαμψης του σώματος, αλλά και οι διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια ύπνου μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, τα οποία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο άνοιας».

«Ο ανεπαρκής ύπνος παρεμβαίνει στην ικανότητα του εγκεφάλου σας να μαθαίνει και να θυμάται νέες πληροφορίες» δήλωσε. «Η αϋπνία και η επιδείνωση της μνήμης σχηματίζουν ένα φαύλο κύκλο και η εξασθένηση της μνήμης μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα με τον επαρκή ύπνο».


Σχετικά Άρθρα