ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιπτώσεις της ρύπανσης: Όταν το περιβάλλον εκδικείται...

16 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Η ρύπανση του περιβάλλοντος προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι η COVID-19, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας «άμεση και φιλόδοξη δράση» για να απαγορευτούν συγκεκριμένα τοξικά χημικά.

Σύμφωνα με περιβαλλοντική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά και άλλα απόβλητα στοιχίζουν στην ανθρωπότητα 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, την ώρα που η πανδημία έχει προκαλέσει μέσα σε δύο χρόνια 5,9 εκατομμύρια θανάτους.

«Οι παρούσες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των κινδύνων που συνιστούν η ρύπανση και οι τοξικές ουσίες προφανώς αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα τις ευρείες παραβιάσεις του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον», καταλήγει ο συγγραφέας της έκθεσης, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπόιντ.

Στην έκθεση γίνεται έκκληση για την απαγόρευση των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS), που χρησιμοποιούνται σε οικιακά προϊόντα, όπως τα αντικολλητικά σκεύη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου και έχουν χαρακτηριστεί «ισόβια χημικά» επειδή δεν διαλύονται εύκολα.

Η έκθεση επίσης προτείνει τον καθαρισμό όλων των μολυσμένων ζωνών και σε ακραίες περιπτώσεις την πιθανή μετεγκατάσταση από τις αποκαλούμενες «ζώνες θυσίας» των κοινοτήτων που έχουν πληγεί, πολλές εκ των οποίων είναι φτωχές, περιθωριοποιημένες ή με πληθυσμούς αυτοχθόνων. Ο όρος αυτός, ο οποίος αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ζώνες πυρηνικών δοκιμών, επεκτάθηκε στην έκθεση ώστε να περιλαμβάνει κάθε βαριά μολυσμένη τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ακατοίκητη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει χαρακτηρίσει τις περιβαλλοντικές απειλές "τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα δικαιώματα παγκοσμίως και ύψιστη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"!

Σχετικά Άρθρα