ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικοινωνία της AstraZeneca με επαγγελματίες υγείας για το εμβόλιο κατά της COVID-19

14 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Η παρασκευάστρια εταιρία AstraZeneca ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, τους οικείους ιατρικούς συλλόγους και άλλους οργανισμούς επαγγελματιών υγείας με σκοπό αφενός την ενημέρωση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της κατά της COVID-19, αφετέρου για την ανταλλαγή εμπειριών από τη χρήση του και τη συνεχή φαρμακοεπαγρύπνηση. 

Όπως αναφέρει: 

"Περιπτώσεις θρομβοπενίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοάνοσης θρομβοπενίας (ITP), έχουν αναφερθεί μετά τη λήψη του Vaxzevria (έτσι ονομάζεται το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού), συνήθως εντός των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό. Πολύ σπάνια, αυτά τα συμβάντα θρομβοπενίας εμφανίστηκαν με πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (<20.000) ή/και συνοδεύτηκαν από αιμορραγία. Ορισμένα από αυτά τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε άτομα με ιστορικό αυτοάνοσης θρομβοπενίας. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιστατικά που κατέληξαν.

Εάν ένα άτομο έχει ιστορικό θρομβοπενικής διαταραχής, όπως αυτοάνοση θρομβοπενία, ο κίνδυνος ανάπτυξης χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από τη χορήγηση του εμβολίου και συνιστάται η παρακολούθηση των αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό".

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε την επικαιροποίηση των πληροφοριών του προϊόντος Vaxzevria ενέσιμο εναιώρημα, ώστε να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα γνώση σχετικά με το θέμα της ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται στην επικοινωνία της εταιρίας, "οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αναφέρουν τις τυχόν εικαζόμενες, ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου Vaxzevria, σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αυθόρμητης αναφοράς. Παρακαλείσθε να αναφέρετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζονται στους ασθενείς σας οι οποίοι λαμβάνουν το Vaxzevria, δίνοντας προτεραιότητα στα σοβαρά και στα μη αναμενόμενα συμβάντα".

Σχετικά Άρθρα