ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναστατική θεραπεία αντιμετώπισε ένα μέχρι τώρα ανίατο καρκίνο

12 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Ο ανίατος καρκίνος μίας έφηβης είναι πλέον μη ανιχνεύσιμος στο σώμα της με την πρώτη χρήση ενός επαναστατικού νέου τύπου φαρμάκου. Όπως αναφέρει το BBC, όλες οι άλλες θεραπείες για τη λευχαιμία της Alyssa είχαν αποτύχει. Έτσι, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Great Ormond Street χρησιμοποίησαν την «επεξεργασία βάσης» για να της δημιουργήσουν ένα νέο φάρμακο.

Έξι μήνες αργότερα, ο καρκίνος είναι μη ανιχνεύσιμος, αλλά η Alyssa εξακολουθεί να παρακολουθείται σε περίπτωση που αυτός επανεμφανιστεί. Η μικρή Alyssa, 13 ετών από το Λέστερ, διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Τ-κυττάρων το Μάιο του περασμένου έτους.

Ο καρκίνος της ήταν επιθετικός. Η χημειοθεραπεία, και στη συνέχεια η μεταμόσχευση μυελού των οστών, δεν μπόρεσαν να την απαλλάξουν.

Έτσι, η ομάδα της Great Ormond Street χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που ονομάζεται επεξεργασία βάσης, η οποία εφευρέθηκε μόλις πριν από 6 χρόνια. Οι τέσσερις τύποι βάσεων - αδενίνη (Α), κυτοσίνη (C), γουανίνη (G) και θυμίνη (Τ) - είναι τα δομικά στοιχεία του γενετικού μας κώδικα. Ακριβώς όπως τα γράμματα στο αλφάβητο συλλαβίζουν λέξεις που βγάζουν νόημα, οι δισεκατομμύρια βάσεις στο DNA μας εξηγούν το ''εγχειρίδιο οδηγιών'' που υπάρχει για το σώμα μας.

Η επεξεργασία βάσης επιτρέπει στους επιστήμονες να εστιάσουν με ακρίβεια σε ένα μέρος του γενετικού κώδικα και στη συνέχεια να αλλάξουν τη μοριακή δομή μιας μόνο βάσης, μετατρέποντάς τη σε κάποια άλλη και αλλάζοντας τις γενετικές οδηγίες.

Η μεγάλη ομάδα γιατρών και επιστημόνων χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο για να κατασκευάσει ένα νέο τύπο Τ-κυττάρων που ήταν ικανό  να σκοτώσει τα καρκινικά Τ-κύτταρα της Alyssa.

Η αρχή έγινε με υγιή Τ-κύτταρα, που προέρχονταν από έναν δότη, τα οποία οι ερευνητές ξεκίνησαν να τα τροποποιήσουν.

Η πρώτη επεξεργασία βάσης απενεργοποίησε τον μηχανισμό στόχευσης Τ-κυττάρων, ώστε να μην επιτεθούν στο σώμα της Alyssa. Η δεύτερη αφαίρεσε μια χημική σήμανση, που ονομάζεται CD7, η οποία βρίσκεται σε όλα τα Τ-κύτταρα. Η τρίτη επεξεργασία αφορούσε τη δυσκολία των κυττάρων να εξοντωθούν από ένα φάρμακο χημειοθεραπείας.

Το τελευταίο στάδιο της γενετικής τροποποίησης έδωσε εντολή στα Τ-κύτταρα να κυνηγήσουν οτιδήποτε με το σημάδι CD7 πάνω του, έτσι ώστε να καταστρέφει κάθε Τ-κύτταρο στο σώμα της - συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η σήμανση πρέπει να αφαιρεθεί από τη θεραπεία - διαφορετικά θα καταστρέψει τον ίδιο τον οργανισμό.

Εάν η θεραπεία αποδώσει, το ανοσοποιητικό σύστημα της Alyssa - συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων - θα αναδομηθεί με τη δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών.


Σχετικά Άρθρα