ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθελοντής που έκανε το εμβόλιο της Pfizer έδωσε συνέντευξη στο FOCUS

02 Δεκεμβρίου 2020, 08:00

images

«Δεν αισθάνθηκα πειραματόζωο», δήλωσε ο Ούντο Έλκε, ένας από τους πρώτους Γερμανούς που έκαναν εθελοντικά το εμβόλιο των Pfizer και Biontech. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS, ο 67χρονος αφηγείται την εμπειρία του συμμετέχοντας στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Την ίδια ώρα, η πανδημία σαρώνει χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο...

«Ήμουν σοκαρισμένος από το πόσο ανέμελοι ήταν οι άνθρωποι το καλοκαίρι και πόσο αδρανείς οι πολιτικοί. Κατάλαβα ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε επιτέλους αυτόν τον ιό. Απλώς δεν ήθελα να είμαι αδρανής», σημειώνει στη συνέντευξή του ο εθελοντής εξηγώντας τα κίνητρα που τον ώθησαν στην πράξη του. Και συνεχίζει: «Γι ‘αυτό άρχισα να κάνω έρευνα στο διαδίκτυο και τότε είδα την έρευνα της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biontech. Έστειλα ένα email στην Biontech εκφράζοντας την επιθυμία να γίνω εθελοντής. Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβα μια πρόσκληση για ιατρικό έλεγχο. Επί δύο ημέρες οι γιατροί μου έκαναν εξετάσεις και με βρήκαν κατάλληλο . Το ίδιο βράδυ έλαβα την επιβεβαίωση για τα δύο ραντεβού του εμβολιασμού».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν φοβόταν τις παρενέργειες, ο κ. Έλκε απάντησε: «Όχι, καθόλου! Οι προϋποθέσεις για τη δοκιμή ενός τέτοιου φαρμάκου σε ανθρώπους στη Γερμανία είναι εξαιρετικά υψηλές. Ένιωσα ασφαλής από την αρχή και όχι ως πειραματόζωο . Ακόμη και η γυναίκα μου δεν ανησυχούσε για μένα. Αντιθέτως. Θα ήθελε να γίνει και αυτή εθελόντρια αλλά έχει υποστεί πνευμονική εμβολή».

Ο 67χρονος έκανε δύο δόσεις του εμβολίου, με το ίδιο ενέσιμο σκεύασμα στο ερευνητικό εργαστήριο στο Μάνχαϊμ. «Τις ημέρες του εμβολιασμού, ήμουν εκεί στις 7 το πρωί και μου έδωσαν στην πύλη μια ταυτότητα κι ένα είδος προγράμματος . Εκεί μου είπαν ακριβώς ποια ώρα έπρεπε να είμαι σε ποιο δωμάτιο. Οι γιατροί μέτρησαν αρχικά την αρτηριακή μου πίεση και τότε μου έκαναν το εμβόλιο. Μετά από δύο ώρες με εξέτασαν ξανά για πιθανές παρενέργειες. Χρειάστηκε να μείνω στο χώρο, μέχρι αργά το απόγευμα. Μετά τον εμβολιασμό αισθανόμουν καλά, σήμερα τρέχω ξανά τρεις φορές την εβδομάδα", τονίζει. 

Εκστρατεία εμβολιασμού στη Γαλλία που μαστίζεται από πολλούς θανάτους

Η Γαλλία σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκστρατεία εμβολιασμού «μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου»  που θα εστιάσει στους πιο ευάλωτους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι προβλέπει για τις αρχές του 2021 «μια πρώτη στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού, με εμβόλια πρώτης γενιάς», με βάση τις δόσεις που θα διαθέτει η Γαλλία, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα «μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου», το οποίο «θα είναι μεγαλύτερο και εστιασμένο σε ένα ευρύτερο κοινό, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εμβολιασμού του μεγαλύτερου αριθμού» πολιτών, εξήγησε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέλγο πρωθυπουργό.

Η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα γίνει «μόλις καταστεί δυνατό» μετά την πιστοποίηση των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, από τα τέλη Δεκεμβρίου ως τις αρχές Ιανουαρίου. Το κορυφαίο συμβουλευτικό σώμα για την υγεία στη Γαλλία ανακοίνωσε την Δευτέρα, ότι συνέστησε οι εμβολιασμοί να γίνουν πρώτα στους ενοίκους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, όταν οι πρώτες δόσεις φθάσουν στη χώρα.

Άσχημη η κατάσταση στη Βρετανία

Άλλες 13.430 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού έγιναν χθες στη Μεγάλη Βρετανία και 603 ακόμα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε στα 1.643.086 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων στους 59.051. Πρόκειται για μια μικρή αύξηση από τις 12.330 νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και μια σημαντική αύξηση από τους 205 θανάτους του προηγούμενου 24ωρου.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις στατιστικές υπηρεσίες της χώρας και αφορούν τους θανάτους, όπου η COVID-19 έχει αναφερθεί στο πιστοποιητικό θανάτου, δείχνουν ότι έχουν υπάρξει τώρα 74.000 θάνατοι που αφορούσαν την ασθένεια στη χώρα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα