ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα στα 4 παιδιά που νοσηλεύονται για COVID ή MIS-C έχουν συμπτώματα επί μήνες

15 September 2022, 07:00

images

Το 25% με 30% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 ή MIS-C (υπερφλεγμονώδες σύνδρομο), μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με την COVID-19, είχαν συμπτώματα αρκετούς μήνες μετά τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, ανέφερε ότι τα πιο κοινά συμπτώματα για τα παιδιά που νοσηλεύονται με COVID-19, ήταν κόπωση, δύσπνοια, βήχας, πονοκέφαλος, μυϊκοί και σωματικοί πόνοι και πυρετός.

Για τα παιδιά με MIS-C, η «διαταραχή δραστηριότητας» - δυσκολία στην εκτέλεση κανονικών δραστηριοτήτων - ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα στη μελέτη. Άλλα σοβαρά συμπτώματα, περιλάμβαναν την αδυναμία άσκησης ή ακόμα και το περπάτημα, τον ύπνο περισσότερο από το συνηθισμένο και τη δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο. Σημειώνεται ότι το MIS-C είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα παιδιά, συχνά - αλλά όχι πάντα - μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV- και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε ορισμένα μέρη του σώματος. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του εγκεφάλου, των πνευμόνων και της καρδιάς.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης, εξέτασαν 358 παιδιά που νοσηλεύονταν σε 25 παιδιατρικά νοσοκομεία από το Μάιο του 2020 έως το Μάιο του 2021, πριν από την αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκαν από τις παραλλαγές Δέλτα ή Όμικρον. Δεν είναι σαφές, εάν τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά με αυτές τις παραλλαγές.

Για τα άτομα με MIS-C, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένα υψηλότερο ποσοστό χρειαζόταν υποστήριξη σε επίπεδο εντατικής θεραπείας, ενώ ήταν στο νοσοκομείο σε σχέση με τα παιδιά με σοβαρή COVID-19. Τα παιδιά με άσθμα και παχυσαρκία που είχαν MIS-C, φάνηκαν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα μετά το εξιτήριό τους.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη διεξήχθη, προτού τα παιδιά κριθούν κατάλληλα ως ηλικιακή ομάδα για να εμβολιαστούν κατά της  COVID-19.

Τα καθησυχαστικά νέα, είπε η Δρ Adrienne Randolph, Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, "ήταν ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν για MIS-C ή COVID-19 δεν είχαν συμπτώματα που διαρκούσαν μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση. Ωστόσο, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και παρατεταμένων επιπλοκών μεταξύ των παιδιών που νοσηλεύονται για COVID-19, είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών από το εμβόλιο".

Τέλος, η Randolph πιστεύει ότι οι γονείς υποτιμούν αυτόν τον κίνδυνο όταν δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. "Οι άνθρωποι θα πουν "τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν πολύ, γιατί να ανησυχούμε γι' αυτό;", αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ. Μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική τους λειτουργία των πνευμόνων. 

Το MIS-C μπορεί να επηρεάσει την καρδιά τους", δήλωσε. «Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουν ακριβώς πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός».



Σχετικά Άρθρα