ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα πεπτίδιο συσχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

07 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Το αλκοόλ είναι η πιο κοινή εθιστική ουσία στον κόσμο. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ η υπερβολική χρήση αλκοόλ κοστίζει 249 δισεκατομμύρια δολάρια και προκαλεί περίπου 88.000 θανάτους, καθώς και διάφορες χρόνιες ασθένειες. Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ, μια εξαιρετικά διαδεδομένη, χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή, επηρεάζει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ, με μόνο 3 μέτρια αποτελεσματικές φαρμακολογικές θεραπείες διαθέσιμες. Η χρόνια έκθεση στο αλκοόλ, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βαθιές νευροπροσαρμογές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Η περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως «bed nucleus of the stria terminalis» (BNST) εμπλέκεται σημαντικά στη συμπεριφορική απόκριση στο στρες καθώς και στη χρόνια, παθολογική χρήση αλκοόλ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chobanian & Avedisian School of Medicine της Βοστώνης έχουν εντοπίσει ότι ένα πεπτίδιο που ονομάζεται πολυπεπτίδιο και ενεργοποιεί την αδενυλική κυκλάση της υπόφυσης (PACAP), εμπλέκεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα ευρήματα εμφανίζονται στο διαδίκτυο στο περιοδικό eNeuro. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι αυτό το πεπτίδιο δρα στην περιοχή BNST.

Χρησιμοποιώντας ένα καθιερωμένο πειραματικό μοντέλο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, κατά τη διάρκεια της παύσης της κατανάλωσης αλκοόλ, αυτό το μοντέλο έδειξε αυξημένα επίπεδα του νευροπεπτιδίου στρες PACAP επιλεκτικά στο BNST, σε σύγκριση με το μοντέλο ελέγχου. Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοια αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στα επίπεδα ενός άλλου νευροπεπτιδίου στρες που σχετίζεται στενά με το PACAP, το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP). Και τα 2 πεπτίδια έχουν συσχετιστεί με το στρες καθώς και την ευαισθησία στον πόνο, αλλά ο ρόλος τους στον εθισμό στο αλκοόλ είναι λιγότερο τεκμηριωμένος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ιό για να μπλοκάρουν τις νευρικές οδούς που περιέχουν PACAP και καταλήγουν στην περιοχή BNST.

«Διαπιστώσαμε ότι η αναστολή του PACAP στο BNST μείωσε δραματικά τη σοβαρή κατανάλωση αιθανόλης», εξήγησε η συν-ανταποκρίτρια συγγραφέας Valentina Sabino, PhD, συνδιευθύντρια του School's Laboratory of Addictive Disorders καθώς και καθηγήτρια φαρμακολογίας, φυσιολογίας και βιοφυσικής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν στοιχεία ότι αυτή η πρωτεΐνη μεσολαβεί στις εθιστικές ιδιότητες του αλκοόλ.

«Βρήκαμε έναν βασικό παράγοντα, το PACAP, που οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να στοχεύσει στην ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών θεραπειών», προσέθεσε ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας Pietro Cottone, PhD, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας, φυσιολογίας και βιοφυσικής και συνδιευθυντής του το Εργαστήριο Διαταραχών Εξάρτησης.

Σχετικά Άρθρα