ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελέγχουμε το διαβήτη όχι μόνο με φάρμακα και σωστή διατροφή αλλά και κάτι πιο ...απολαυστικό

06 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Είναι απίστευτο αλλά επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν στην άποψη ότι ένα ζεστό μπάνιο καθημερινά πριν πάμε για ύπνο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Αυτό αναφέρεται σε έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Hisayuki Katsuyama του νοσοκομείου Kohnodai στην Ιαπωνία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τις διαδικτυακές εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Η εν λόγω μελέτη αναφέρει ότι η έκθεση στη θερμότητα μέσω ενός ζεστού μπάνιου έχει ευεργετική επίδραση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Και όχι μόνον αυτό αλλά και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμική θεραπεία, όπως η σάουνα και το υδρομασάζ, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το ποσοστό σωματικού λίπους...

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Hisayuki Katsuyama μελέτησαν τη συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του ζεστού μπάνιου (στην Ιαπωνία οι περισσότερες κατοικίες διαθέτουν υδρομασάζ) και των μετρήσεων και τον αιματολογικών εξετάσεων 1.297 πασχόντων από διαβήτη που επισκέπτονταν τακτικά τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Kohnodai μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έκαναν ζεστό μπάνιο: τέσσερα ή περισσότερα την εβδομάδα, μεταξύ ενός και τεσσάρων και λιγότερο από ένα.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η η μέση συχνότητα ήταν 4,2 φορές την εβδομάδα και η μέση διάρκεια του μπάνιο 16 λεπτά. Το μειωμένο σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια της μέσης, η διαστολική αρτηριακή πίεση και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη συσχετίστηκαν όλα με αυξημένη συχνότητα ζεστού λουτρού. Επίσης, περαιτέρω στατιστική ανάλυση καθόρισε τη συχνότητα του μπάνιου ως σημαντικό καθοριστικό παράγοντα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μετά  από προσαρμογή των δεδομένων σε ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, λήψη ινσουλίνης και εκ του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η πρώτη ομάδα (με τη μεγαλύτερη συχνότητα ζεστού μπάνιου) είχε μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 7,10%, η δεύτερη ομάδα 7,20% και η τρίτη ομάδα 7,36%.


Σχετικά Άρθρα