ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η παχυσαρκία μία επικίνδυνη ανοσοαπόκριση;

26 Απριλίου 2022, 08:00

images

Αδιαμφισβήτητα, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που επηρεάζει όλο το φάσμα των ηλικιών. Σχεδόν το 60% των Γερμανών θεωρούνται υπέρβαροι, ενώ το 25% είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος συχνά πυροδοτεί σοβαρές δευτερογενείς ασθένειες όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η αρτηριοσκλήρωση ή το έμφραγμα.

Είναι γεγονός ότι οι ανοσολογικές διεργασίες καθορίζουν την πορεία αυτής της ασθένειας. Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, μια ομάδα ερευνητών του LMU -  Ludwig Maximilian University of Munich, με επικεφαλής τη Δρ. Susanne Stutte και την καθηγήτρια Barbara Walzog έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, ακόμη και για περίοδο μόλις τριών εβδομάδων, έχει δραστικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ένα συγκεκριμένο είδος ανοσοκυττάρων, γνωστό ως πλασματοκυτταροειδή δενδριτικά κύτταρα (pDCs), αρχίζει να συσσωρεύεται στο σπλαχνικό λιπώδη ιστό», εξηγεί η Susanne Stutte. Αυτός ο λιπώδης ιστός βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Με μία δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, μικρές ομάδες κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σχηματίζουν τριτογενείς λεμφικές δομές μέσα σε αυτό το λίπος, με αποτέλεσμα θανατηφόρες ανοσολογικές αποκρίσεις.

«Αυτά τα πλασματοκυτταροειδή δενδριτικά κύτταρα στο σπλαχνικό λίπος βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση συναγερμού και απελευθερώνουν ιντερφερόνη τύπου Ι», εξηγεί η Barbara Walzog. Αυτή η ιντερφερόνη συνήθως λειτουργεί ως μεσολαβητής στον έλεγχο των λοιμώξεων, αλλά εδώ πυροδοτεί το μεταβολικό σύνδρομο: Ο μεταβολισμός εκτροχιάζεται και οι δείκτες φλεγμονής αυξάνονται. Επιπλέον, όταν η μεταφορά των πλασματοκυτταροειδών δενδριτικών κυττάρων  στο λίπος εμποδίζεται, η αύξηση βάρους μειώνεται και, κατ' επέκταση, η μεταβολική κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, θα μπορούσαν πλέον να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για μια θεραπευτική παρέμβαση του μεταβολικού συνδρόμου, σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία.


Σχετικά Άρθρα