ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εάν θέλετε να κοιμάστε περισσότερο, πηγαίντε για ύπνο νωρίτερα

28 Ιουλίου 2025, 10:00

images

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα τείνουν να είναι πιο  δραστήριοι σωματικά κάθε μέρα, ανέφεραν ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of SciencesΚατά μέσο όρο, τα άτομα που έπεφταν για ύπνο γύρω στις 9 μ.μ. ασκήθηκαν περίπου 30 λεπτά παραπάνω από όσους κοιμόντουσαν μέχρι τη 1 π.μ. Επιπλέον, ακόμα κι αν καθυστερήσουμε 1 ή 2 ώρες να κοιμηθούμε, αυτό μπορεί να μας κάνει να περιορίσουμε τον χρόνο της προπόνησής μας την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Όσοι πήγαιναν για ύπνο στις 9 μ.μ. κατέγραψαν σχεδόν 15 επιπλέον λεπτά άσκησης σε σύγκριση με εκείνους που ανέβαλλαν τον ύπνο τους μέχρι τις 11 μ.μ..

«Ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα είναι και οι δύο κρίσιμοι παράγοντες για την υγεία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως πόσο περίπλοκα συνδέονται στην καθημερινήζωή», δήλωσε σε δελτίο τύπου η επικεφαλής ερευνήτρια Elise Facer-Childs, επικεφαλής ερευνήτρια στη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, σχεδόν 20.000 άτομα φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης ύπνου και δραστηριότητας στον καρπό τους για 1 χρόνο. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έτειναν να κοιμούνται γύρω στις 11 μ.μ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, εάν κοιμόμαστε λιγότερο από το συνηθισμένο ή κοιμόμαστε νωρίς, παρουσιάζουμε αυξημένη σωματική δραστηριότητα, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται περισσότερο ή αργότερα το βράδυ. 

Ο επικεφαλής ερευνητής JoshLeota, ερευνητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash, δήλωσε: «Οι τυπικές ρουτίνες εργασίας από τις 9 έως τις 5 μπορούν να συγκρουστούν με τις φυσικές προτιμήσεις ύπνου των βραδινών τύπων, οδηγώντας σε κοινωνικό jetlag, χειρότερη ποιότητα ύπνου και αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας - τα οποία μπορούν να μειώσουν το κίνητρο και την ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα την επόμενημέρα».

Είναι σημαντικό ότι η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν με επιτυχία τη ρουτίνα τους. Ο Leota είπε ότι αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

«Αντί να προωθούν απλώς τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα ανεξάρτητα, οι εκστρατείες για την υγεία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον ύπνο νωρίτερα, ώστε να προωθηθεί φυσικά ένας πιο δραστήριος τρόποςζωής», δήλωσε.

«Μια ολιστική προσέγγιση που αναγνωρίζει πώς αλληλεπιδρούν αυτές οι δύο βασικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την ατομική και την κοινοτική υγεία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα