ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα- νέα θεραπευτικό σχήμα από τη Bristol

09 Μαρτίου 2021, 17:10

images

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το lisocabtagene maraleucel (liso-cel), μία θεραπεία με Τ-κύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (chimeric antigen receptor [CAR] T cells) που στοχεύει στο CD19, για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα. 

Το lisocabtagene maraleucel δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το lisocabtagene maraleucel είναι μία κυτταρική θεραπεία CAR T που στοχεύει στο CD19 με καθορισμένη σύνθεση και χρήση της περιοχής συνδιέγερσης 4-1BB. Το lisocabtagene maraleucel χορηγείται ως καθορισμένη σύνθεση για να μειωθεί η διακύμανση της δόσης των CD8 και CD4 Τ-κυττάρων. Η σηματοδότηση 4‑1BB ενισχύει την έκπτυξη και τη διατήρηση του lisocabtagene maraleucel. Το lisocabtagene maraleucel προσφέρει μια δυνητικά οριστική θεραπεία. Μία δόση του lisocabtagene maraleucel περιέχει 50 έως 110 x 106 CAR-θετικά βιώσιμα T-κύτταρα (αποτελούμενη από 1:1 CAR-θετικά βιώσιμα CD8 και CD4 T κύτταρα).

«Το lisocabtagene maraleucel, μία θεραπεία με Τ-κύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κλινική πρακτική, προσφέροντας στα άτομα που ζουν με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα την ευκαιρία να πετύχουν διατήρηση της ανταπόκρισης με μια εξατομικευμένη θεραπευτική εμπειρία», δήλωσε ο Samit Hirawat, M.D., επικεφαλής ιατρός της Bristol Myers Squibb. «Η έγκριση από τον FDA αντικατοπτρίζει τη βαθιά αφοσίωσή μας στην προώθηση της έρευνας κυτταρικών θεραπειών, αναπτύσσοντας καινοτόμες θεραπείες και υποστηρίζοντας τους ασθενείς σε κάθε στάδιο του θεραπευτικού ταξιδιού τους».  

Η Bristol Myers Squibb σχεδιάζει να παρασκευάζει το lisocabtagene maraleucel για κάθε μεμονωμένο ασθενή στις υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις κυτταρικής ανοσοθεραπείας της εταιρείας στο Μπόθελ της Ουάσινγκτον. Το lisocabtagene maraleucel παρέχει χρόνο ολοκλήρωσης κύκλου θεραπείας 24 ημερών, καθώς και επιλογές νοσοκομειακής ή εξωνοσοκομειακής χορήγησης.

«Στη μελέτη TRANSCEND NHL 001, το lisocabtagene maraleucel προσέφερε διατηρούμενη ανταπόκριση σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα. Η μελέτη TRANSCEND έδειξε επίσης το εφικτό της εξωνοσοκομειακής διαχείρισης, η οποία είναι ουσιαστική για τους ασθενείς, τους ιατρούς και το σύστημα υγείας», δήλωσε ο Jeremy Abramson, M.D., M.M.Sc., διευθυντής του προγράμματος λεμφώματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και κύριος ερευνητής της μελέτης TRANSCEND NHL 001. «Χάρη σε αυτή την έγκριση, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα με μεγάλα B-κύτταρα οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές συστηματικής θεραπείας».

Το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) είναι μία ταχέως εξελισσόμενη, επιθετική νόσος και η πιο συχνή μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος, που αποτελεί ένα στα τρία διαγνωσθέντα περιστατικά. Το 73% των ασθενών δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση ή εμφανίζουν υποτροπή ύστερα από τη δεύτερη γραμμή θεραπείας ή σε μεταγενέστερο στάδιο. Για τους ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή ή δεν εμφανίζουν ανταπόκριση στις πρώτες θεραπείες, οι συμβατικές θεραπευτικές επιλογές που προσφέρουν διατήρηση της ανταπόκρισης είναι περιορισμένες και το διάμεσο προσδόκιμο ζωής ανέρχεται σε 6 μήνες περίπου. Στόχος της θεραπείας στο διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα είναι πρόθεση για ίαση με οριστική θεραπεία. Χρειάζονται πρόσθετες επιλογές στο υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα για να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης της ανταπόκρισης σε αυτούς τους ασθενείς.

«Οι άνθρωποι που πάσχουν από υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο θεραπευτικό ταξίδι, σε σωματικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο», δήλωσε η Meghan Gutierrez, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Ερευνών Λεμφώματος. «Το lisocabtagene maraleucel είναι μια καινοτόμος θεραπεία που προσφέρει μια νέα επιλογή στους ασθενείς και έναν ακόμα λόγο για να διατηρούν την ελπίδα τους για το μέλλον».

Το lisocabtagene maraleucel έχει λάβει τον χαρακτηρισμό Φαρμάκου προτεραιότητας PRIME (PRIority MEdicine) για υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας (MAA) βρίσκεται υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης TRANSCEND NHL 001

Η έγκριση του lisocabtagene maraleucel από τον FDA βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη TRANSCEND NHL 001 (017001) στην οποία 268 ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα έλαβαν lisocabtagene maraleucel, τη μεγαλύτερη πιλοτική μελέτη για την τουλάχιστον τρίτης γραμμής θεραπεία στο υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα, η οποία συμπεριέλαβε ασθενείς με ένα ευρύ φάσμα ιστολογικών τύπων και νόσο υψηλού κινδύνου. Στη μελέτη, το lisocabtagene maraleucel χορηγήθηκε σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 192 ασθενείς έλαβαν θεραπεία με lisocabtagene maraleucel σε μία δόση με 50 έως 110 x 106 CAR-θετικά βιώσιμα T-κύτταρα και αξιολογήθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητα. Από αυτούς τους ασθενείς, το 73% πέτυχε ανταπόκριση (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης [CI]: 67%-80%), ενώ το 54% των ασθενών εμφάνισαν ελάχιστη ή μη ανιχνεύσιμη υπολειπόμενη νόσο ύστερα από τη λήψη θεραπείας (CR· 95% CI: 47%-61%) και το 19% πέτυχε μερική ανταπόκριση (PR· 95% CI: 14%-26%). Η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης ήταν 16,7 μήνες στο σύνολο των ανταποκριθέντων ασθενών (95% CI: 5,3 – δεν επιτεύχθηκε [NR]) και για τους ασθενείς που πέτυχαν πλήρη ανταπόκριση, η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης δεν επιτεύχθηκε (95% CI: 16,7 – δεν επιτεύχθηκε [NR])· για τους ασθενείς που πέτυχαν μερική ανταπόκριση ως καλύτερη δυνατή ανταπόκριση, η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης ήταν 1,4 μήνες (95% CI: 1,1 – 2,2). Από τους 104 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με lisocabtagene maraleucel και πέτυχαν πλήρη ανταπόκριση ως καλύτερη δυνατή συνολική ανταπόκριση, το 65% παρουσίασε ύφεση διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών και το 62% παρουσίασε ύφεση διάρκειας τουλάχιστον 9 μηνών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στο 46% των ασθενών. Οι πιο συχνές μη εργαστηριακές, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (> 2%) ήταν σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών (CRS), εγκεφαλοπάθεια, σήψη, εμπύρετη ουδετεροπενία, αφασία, πνευμονία, πυρετός, υπόταση, ζάλη και παραλήρημα.

Οι πιο συχνές μη εργαστηριακές ανεπιθύμητες ενέργειες οποιουδήποτε βαθμού (≥ 20%) ήταν κόπωση, CRS, μυοσκελετικός πόνος, ναυτία, κεφαλαλγία, εγκεφαλοπάθεια, λοιμώξεις (παθογόνο μη καθορισμένο), μειωμένη όρεξη, διάρροια, υπόταση, ταχυκαρδία, ζάλη, βήχας, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό πόνος, έμετος και οίδημα.    

Ένδειξη

Το lisocabtagene maraleucel είναι μία θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα αυτόλογα T-κύτταρα που στοχεύει στο CD19, η οποία ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα ύστερα από δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) χωρίς άλλο προσδιορισμό (συμπεριλαμβανομένου του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα που προέρχεται από βραδείας εξέλιξης λέμφωμα), του υψηλής κακοήθειας λεμφώματος από B-κύτταρα, τους πρωτοπαθούς λεμφώματος μεσοθωρακίου από μεγάλα Β-κύτταρα και του οζώδους ή λεμφοζιδιακού λεμφώματος βαθμού 3B.

Περιορισμοί χρήσης: Το lisocabtagene maraleucel αντενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Bristol Myers Squibb: Δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με καρκίνο

Η Bristol Myers Squibb εμπνέεται από ένα μοναδικό όραμα — να αξιοποιεί την επιστήμη για να αλλάζει τη ζωή των ασθενών. Στόχος της έρευνας της εταιρείας στον καρκίνο είναι να προσφέρει φάρμακα που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε ασθενή να ζήσει μια καλύτερη, υγιή ζωή και να καταστήσουν δυνατή την ίαση. Στηριζόμενοι στην κληρονομιά μας σε ένα ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου που έχει αλλάξει το προσδόκιμο επιβίωσης για πολλούς ασθενείς, οι ερευνητές της Bristol Myers Squibb εξερευνούν νέα σύνορα στην εξατομικευμένη ιατρική και μέσα από καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες, μετατρέπουν τα δεδομένα σε γνώσεις που βελτιώνουν την εστίασή τους. 

Η ευρεία επιστημονική τεχνογνωσία, οι πρωτοποριακές ικανότητες και πλατφόρμες ανακάλυψης επιτρέπουν στην εταιρεία να εξετάζει τον καρκίνο από κάθε πιθανή οπτική γωνία. Ο καρκίνος είναι δυνατό να ελέγχει πολλές πλευρές της ζωής του ασθενή και η Bristol Myers Squibb δεσμεύεται να αναλαμβάνει δράση ώστε να ανταποκριθεί σε κάθε πτυχή της φροντίδας τους, από τη διάγνωση μέχρι την επιβίωση. Ως ηγέτης στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, η Bristol Myers Squibb εργάζεται για να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.


Σχετικά Άρθρα