ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαδερμική συσκευή θα παρακολουθεί την ανάπτυξη των όγκων

20 September 2022, 07:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford, δημιούργησαν μια μικρή φορητή συσκευή ικανή να μετρήσει τις αλλαγές μεγέθους σε καρκινικούς όγκους. Μια μελέτη που δοκιμάζει αυτή τη νέα συσκευή σε πειραματόζωα, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances.

Γνωστή ως FAST — «Flexible Autonomous Sensor measuring Tumors» — η φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από τον Δρ. Alex Abramson, πρώτο συγγραφέα αυτής της μελέτης, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα χημικής και βιομοριακής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και μεταδιδακτορικό στο εργαστήριο του Zhenan Bao στη Σχολή Μηχανικών του Στάνφορντ, και την ομάδα του. 

Η συσκευή αυτή, αποτελείται από μια ελαστική μεμβράνη πολυμερούς που μοιάζει με δέρμα ενσωματωμένη με ένα στρώμα κυκλώματος χρυσού. Ο αισθητήρας προσκολλάται στο δέρμα πάνω από το σημείο που βρίσκεται επί του παρόντος ένας καρκινικός όγκος. Ο αισθητήρας έχει επίσης ένα μικρό ηλεκτρονικό «σακίδιο» που συγκρατεί την μπαταρία του.

Η συσκευή, ωστόσο, μετράει μόνο καρκινικούς όγκους και όχι αυτούς καλοήθους προέλευσης.

Καθώς ο όγκος μεγαλώνει ή συρρικνώνεται, ο αισθητήρας τεντώνεται ή συστέλλεται μαζί του. Η συσκευή μετρά την καταπόνηση του αισθητήρα. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι γιατροί μπορούν να λαμβάνουν τόσο ζωντανά όσο και ιστορικά δεδομένα μετρήσεων.

Σύμφωνα με τον Δρ Abramson, ο φορητός αισθητήρας αυτοματοποιεί ολόκληρη τη διαδικασία μέτρησης της υποχώρησης του όγκου, που σημαίνει ότι ένας γιατρός θα μπορούσε να πραγματοποιεί μετρήσεις συνεχώς, χωρίς πρόσθετο κόστος ή εργασία.

«Αυτό το εργαλείο μάς επιτρέπει να ανιχνεύσουμε την ανταπόκριση ενός όγκου σε ένα δεδομένο φάρμακο μέσα σε λίγες ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των φαρμάκων στους όγκους και θα επιτρέψει στους επιστήμονες και τους επαγγελματίες υγείας μια ευκολότερη μέθοδο ελέγχου φαρμάκων που θα μπορούσαν να γίνουν θεραπείες στο μέλλον».

Καθώς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικιού για αυτή τη μελέτη, ο Δρ Abramson είπε ότι η ομάδα εξακολουθεί να εργάζεται για να φέρει τη νέα συσκευή στο κλινικό περιβάλλον. Μέχρι τότε, είπε ότι οι ερευνητές μπορούν να κατασκευάσουν τη συσκευή μόνοι τους χρησιμοποιώντας τις οδηγίες στη μελέτη τους.

Για τα επόμενα βήματα με αυτήν τη συσκευή, ο Δρ Abramson δήλωσε ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη συσκευή σε περισσότερα μοντέλα καρκίνου.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης ανταπόκρισης του όγκου σε ένα φάρμακο. Τελικά, αυτή η κατανόηση θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τα βέλτιστα θεραπευτικά σχήματα και δόσεις για έναν δεδομένο τύπο όγκου».


Σχετικά Άρθρα