ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βασικές πληροφορίες για τη Νόσο Αλτσχάιμερ: Όσα δεν έχουμε ρωτήσει αλλά πρέπει να γνωρίζουμε

01 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Σύμφωνα με το CDC, περίπου 6,5 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου για ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Η νόσος είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης και πνευματικών ικανοτήτων.

Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη Νόσο Αλτσχάιμερ:

⦁  Είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία. Είναι μια ασθένεια που ξεκινά με απώλεια μνήμης και καταλήγει σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

⦁ Πήρε το όνομά της από τον Δρ Alois Alzheimer. Το 1906, ο συγκεκριμένος νευροπαθολόγος έκανε αυτοψία στον εγκέφαλο γυναίκας που πέθανε μετά από προβλήματα επικοινωνίας, απρόβλεπτη συμπεριφορά και απώλεια μνήμης.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου:

1. Ηλικία - Η πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 60 ετών.

2. Οικογενειακό ιστορικό - Η γενετική παίζει ρόλο στον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο.

3. Τραύμα - Υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου και επαναλαμβανόμενου τραύματος ή απώλειας συνείδησης.

4. Υγεία της καρδιάς - Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται όταν ενυπάρχουν καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα:

Απώλεια μνήμης.

Επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και δηλώσεις.

Κακή κρίση.

Αλλαγές διάθεσης και προσωπικότητας.

Σύγχυση.

Παραισθήσεις και παράνοια.

Παρορμητικότητα.

Επιληπτικές κρίσεις.

Δυσκολία στην κατάποση.

Στις 6 Ιανουαρίου 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορήγησε ταχεία έγκριση για το φάρμακο lecanemab. Το φάρμακο αυτό πιθανολογείται ότι θα αποτελέσει τη θεραπεία της Νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής Φάσης 3, αλλά έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω της συσχέτισής του με ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού οιδήματος και της αιμορραγίας.



Σχετικά Άρθρα