ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας από οφθαλμικές παθήσεις

16 September 2021, 11:07

images

Οι οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, έδειξε ότι μια σειρά οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, ο καταρράκτης και οι οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με το διαβήτη, αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Ένα από τα κύρια σημάδια της άνοιας είναι η εξασθένηση της όρασης, με μειωμένη διέγερση των οπτικών αισθητηριακών οδών που θεωρείται ότι αυξάνουν την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Προηγουμένως, μικρές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτών των οφθαλμικών παθήσεων και της γνωστικής εξασθένησης, πέρα από συστηματικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που επίσης σχετίζονται με την άνοια ως παράγοντες κινδύνου.

Για να εξετάσει εάν αυτές οι οφθαλμικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ανεξάρτητα από αυτές τις συστηματικές καταστάσεις, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα 12.364 ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 55 και 73 ετών.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν αρχικά μεταξύ των ετών 2006 και 2010 και σε δεύτερη φάση μέχρι το 2021, όπου διαπιστώθηκαν 2.304 νέες περιπτώσεις άνοιας.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η οφθαλμική νόσος που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά όχι το γλαύκωμα, σχετίζονται ανεξαρτήτως άλλης αιτίας με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν 26% υψηλότερος σε εκείνους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, 11% υψηλότερος σε αυτούς με καταρράκτη και 61% υψηλότερος σε εκείνους με οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με το διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν οφθαλμικές παθήσεις στην αρχή της μελέτης.

Ακόμη, παρά το ότι το γλαύκωμα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, διαπιστώθηκε ότι προκαλεί αυξημένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν αν είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής, στηθάγχης, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη και επίσης αξιολογήθηκαν για κατάθλιψη.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η κατάθλιψη, συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η ύπαρξη οποιασδήποτε από αυτές τις συστηματικές καταστάσεις σε συνδυασμό με μια πάθηση των ματιών επιδείνωσε περαιτέρω τον κίνδυνο άνοιας, με το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίζεται σε συμμετέχοντες που είχαν οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με διαβήτη. Άτομα με περισσότερες οφθαλμικές παθήσεις κατέδειξαν μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο άνοιας.

Περιορισμοί της μελέτης

Λόγω της μελέτης παρατήρησης, οι συγγραφείς σημειώνουν αρκετούς περιορισμούς που σχετίζονται κυρίως με τη συλλογή δεδομένων. Εξήγησαν ότι οι οφθαλμικές παθήσεις καθορίστηκαν με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν από τους συμμετέχοντες και τα νοσοκομεία, οι οποίοι πιθανόν να υποτίμησαν τον επιπολασμό τους. Επιπλέον, μερικές από τις άνοιες που καταγράφονται στην παρακολούθηση πιθανόν να εμφανίζονται πριν από οποιεσδήποτε οφθαλμολογικές ασθένειες.

Οι συγγραφείς σχολίασαν: «Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, ο καταρράκτης και η οφθαλμική νόσος που σχετίζεται με το διαβήτη αλλά όχι το γλαύκωμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Τα άτομα με οφθαλμικές και συστηματικές καταστάσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, δηλαδή, η υπέρταση, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη μεσολάβησαν τη σχέση μεταξύ οφθαλμικής νόσου που σχετίζεται με καταρράκτη».

Σχετικά Άρθρα