ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η φονική πορεία του κορωνοϊού στον κόσμο- Χάρτες και γραφήματα

27 Μαρτίου 2020, 07:00

images

Τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού στον κόσμο έχουν αυτήν την στιγμή η Ιταλία (με 662 θανάτους μόνο χθες) η Ισπανία (με 655 θανάτους χθες) και η Γαλλία (με 365 θανάτους μόνο χθες). Κι όπως αναφέρουν σε μελέτη από το Imperial College, μέχρι και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να σκοτώσει τελικά η πανδημία! Ως προς τα κρούσματα όμως, στη δεύτερη θέση ανέβηκαν χθες οι ΗΠΑ που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την Κίνα...

Χθες τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, ενώ 23.293 ήταν τα καταγεγραμμένα θύματα από τα τέλη Δεκεμβρίου που ξεκίνησε ο εφιάλτης στη Κίνα.

Και το χειρότερο είναι ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παρά ένα μέρος των πραγματικών, αφού σε πολλές χώρες δεν γίνονται πλέον διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο σε ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και έτσι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κρούσματα.

Η Ιταλία κλονίζεται παρά τη σταθεροποίηση της στατιστικής καμπύλης

Συνολικά, η Ιταλία είχε μέχρι χθες 80.539 κρούσματα και 8.165 θανάτους, ενώ 9.362 άνθρωποι ξεπέρασαν τον covid-19. Οι αριθμοί ζαλίζουν... Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα χθες καταγράφηκαν 662 νεκροί μόνο το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 6.151 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την ιταλική επικράτεια, εκ των οποίων τα 2.500 στη Λομβαρδία. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς, και γιατροί και νοσηλευτές φαντάζουν με πολεμιστές χωρίς πολεμοφόδια καθώς λείπουν πια τα πάντα... Και πως αλλιώς αφού μετά από ένα μήνα με δραματική εξάπλωση του ιού, χθες νοσηλεύονταν 3.500 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Και η Ισπανία σε απόγνωση

Μετά την Ιταλία, η χώρα που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Ισπανία με 56.188 συνολικά κρούσματα και 4.089 θανάτους. 

Και εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια τραγική κατάσταση ειδικά με τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας... Συνολικά 1.307 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία έχουν πεθάνει από τον , αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο Cadena Ser, αναθεωρώντας προς τα επάνω την προηγούμενη ανάλυσή του που έκανε λόγο μόνο για 397 θανάτους. Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, έχουν πεθάνει 855 τρόφιμοι γηροκομείων από την έναρξη της επιδημίας. Ο σταθμός επικαλέστηκε στοιχεία που συνέλεξαν τα τοπικά παραρτήματά του σε όλη την Ισπανία.

Η Γαλλία ακολουθεί αλλά παρουσιάζει και διαφορές

Την έναρξη της επιχείρησης Resilience (Ανθεκτικότητα), η οποία προβλέπει την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα μετρά παραπάνω από 1.600 νεκρούς από τον covid-19.
Η επιχείρηση Resilience «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, τόνισε ο Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Πάντως αίσθηση προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο ότι στη Γαλλία προσβάλλονται παρουσιάζοντας σοβαρή νόσηση αρκετά νέοι άνθρωποι ενώ χαμηλός είναι και ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών καθώς σταθερά το 34% των όσων εισάγονται σε ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών.

Ο Τραμπ συνεχίζει να βρίσκεται στον ...κόσμο του- Καλπάζει η πανδημία στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ με παραπάνω από 75.000 κρούσματα κατέχουν από χθες το βράδυ τη δεύτερη θέση με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, κι όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν και την Κίνα, όπου ο ρυθμός διάδοσης έχει περιοριστεί. Μέχρι χθες 1.078 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 1.850 έχουν ιαθεί.
Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου 122.000 άτομα έχουν κάνει το τεστ, 37.258 άτομα έχουν βρεθεί θετικά και 385 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη είναι 21.393. Από τα 5,327 άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, τα 1,290 είναι σε ΜΕΘ. Ενώ 1.17 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.  

Τα τελευταία στοιχεία εξάλλου δείχνουν έξαρση σε Πολιτείες όπως είναι η Φλώριδα κι η Λουιζιάνα, οι οποίες άργησαν να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού κατ’ οίκον. Και ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να εστιάζει στην οικονομία και όχι στην πανδημία με αποτέλεσμα να προαναγγέλλει άρση μέτρων πριν από το Πάσχα.

Διάφορες χώρες θρήνησαν χθες τον πρώτο νεκρό τους

Από την Τετάρτη ως το απόγευμα της Πέμπτης, η Ρωσία, η Κροατία, η Κένυα, η Δυτική Όχθη, η Αρμενία και το Καζακστάν ανέφεραν τους πρώτους θανάτους ασθενών στο έδαφός τους.

Η εφιαλτική μελέτη από το Imperial College

Η επιδημία του SARS-CoV-2 θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για την αναχαίτισή της, σύμφωνα με μια εκτίμηση ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου. Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί «πρόβλεψη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σε μια προηγούμενη έκθεσή του στα μέσα Μαρτίου το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του, εφόσον η χώρα δεν λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο. Η αναφορά αυτή δέχτηκε πολλές επικρίσεις (κυρίως για τη μεθοδολογία της) από τον επιστημονικό κόσμο, όμως οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.). Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.

Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή στη. Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα»,υπογράμμισαν.

Οι χάρτες του θανάτου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μετάδοση του ιού είναι διαρκής σε έξι ηπείρους. Η υπηρεσία ελέγχου λοιμώξεων και νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει ζητήσει την απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από τις ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στη Νότια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν. Επιπλέον, προειδοποίησε τους ηλικιωμένους και τους Αμερικανούς με υποκείμενα νοσήματα, να αποφύγουν τα ταξίδια σε οποιαδήποτε χώρα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη



Σχετικά Άρθρα