ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης σε Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία

15 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Γενικευμένο lockdown εξετάζει να επιβάλλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία. Η Καγκελάριος σκέπτεται μέχρι να βάλει «λουκέτο» στις δημόσιες συγκοινωνίες! Την ίδια ώρα, η Σουηδία ξεπέρασε χθες τους 10.000 θανάτους από την αρχή της επιδημίας, και οι υγειονομικές αρχές της ενημέρωσαν ότι παρουσιάστηκε ρεκόρ 351 θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες. Και η Γαλλία μπαίνει από αύριο σε πιο σκληρό lockdown.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε 10.185 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Σουηδία των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, που εφάρμοσε μια λιγότερο καταναγκαστική στρατηγική σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Η Σουηδία είναι πια μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης και ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα την κορύφωση του αριθμού θανάτων που είχε την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

«Προβλέπουμε δυστυχώς τη συνέχιση της αύξησης καθώς έχουμε εκτεταμένη εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές διευκρινίζουν ότι οι θάνατοι που ανακοινώνονται καθημερινά δεν είναι των τελευταίων 24 ωρών αλλά οι περισσότεροι χρονολογούνται ημέρες πριν.

Συνολικά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται σε 518.783, σχεδόν 6.580 επιπλέον μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση χθες.

«Φαίνεται ότι φτάσαμε σε ένα σημείο όπου δεν βλέπουμε επιτάχυνση, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που αναφέρονται στη Σουηδία», δήλωσε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ. Σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβάλλονται αλλού στην Ευρώπη, η σκανδιναβική χώρα ακολουθούσε μια πολύ διαφορετική πολιτική που βασιζόταν σε συστάσεις, χωρίς καραντίνα. Ακόμα και η χρήση μάσκας δεν συνιστάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα πουθενά σε δημόσιο χώρο αλλά από τις 7 Ιανουαρίου, συνιστάται επίσημα στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά μόνο τις ώρες αιχμής.

Παρότι η στρατηγική της παραμένει λιγότερο αυστηρή σε σχέση με πολλές χώρες, η Σουηδία έγινε πιο αυστηρή από τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας σειρά μέτρων που περιορίζουν τον αριθμό των καθημένων ανά τραπέζι στα εστιατόρια ή εναλλάσσοντας την εκπαίδευση εξ αποστάσεως στα λύκεια. Απέναντι στο ισχυρό δεύτερο κύμα, το Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα νόμο που δίνει προσωρινά στην κυβέρνηση νέες εξουσίες κατά της επιδημίας, επιτρέποντας κυρίως το κλείσιμο των καταστημάτων για πρώτη φορά.

Εν τω μεταξύ στην Γαλλία, ο πρωθυπουργός Jean Castex ανακοίνωσε χθες ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., που ισχύει ήδη σε 25 περιοχές, θα επεκταθεί τώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία από αυτό το Σάββατο. «Σε όλη τη χώρα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 μ.μ. από αυτό το Σάββατο και για τουλάχιστον 15 ημέρες», είπε. Οι εξαιρέσεις θα είναι ίδιες με αυτές που έχουν ήδη ισχύουν.

«Δεν θα είναι δυνατή η έξοδος για προσωπικούς λόγους. Όλα τα εμπορικά καταστήματα ή οι υπηρεσίες που είναι ανοιχτές στο κοινό θα είναι κλειστά στις 6 μ.μ.», αναφέρει ο Jean Castex, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν υπεύθυνο για την παρακολούθηση της αυστηρής συμμόρφωσης.

Σχετικά Άρθρα