ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενυδάτωση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υγεία του δέρματος

15 Μαΐου 2024, 10:00

images

Με όλους τους επαγγελματίες υγείας, και ιδίως τους δερματολόγους, να τονίζουν τη σημασία της ενυδάτωσης για τον οργανισμό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το να πίνουμε πολύ νερό, είναι κρίσιμος παράγοντας για ένα υγιές δέρμα.

«Ο οργανισμός μας, και όλα τα όργανά του, χρειάζονται το νερό ως βασικό θρεπτικό συστατικό», είπε η Δρ Angela Casey, δερματολόγος με έδρα το Οχάιο. «Οι ιοντικές ενώσεις και οι διαλυμένες ουσίες διαλύονται στο νερό και αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη μεταφορά κρίσιμων ενώσεων στα κύτταρα και τις δομές του δέρματος», συνέχισε.

Ενώ ο ρόλος του νερού στη μεταφορά των ενώσεων, ωφελεί αισθητικά το δέρμα, διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας του δέρματός μας. «Όταν είμαστε ενυδατωμένοι, η λειτουργία του δερματικού φραγμού βελτιστοποιείται, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις και ζημιές από το υπεριώδες φως και τη ρύπανση», δήλωσε η Δρ Brooke Jeffy, δερματολόγος με έδρα την Αριζόνα. Ωστόσο, όταν δεν πίνουμε νερό, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.

«Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το μικροβίωμα του δέρματός μας, χάνει την ισορροπία του και θέτουμε τις βάσεις για φλεγμονή, τραυματισμό και βλάβη στο δέρμα μας», δήλωσε η Casey. «Και η ζημιά που προκύπτει από χρόνιες κακές συνήθειες (δηλαδή, το να μην πίνουμε καθόλου νερό) μπορεί να … εμφανιστεί χρόνια αργότερα».

Επομένως, πόσο νερό πρέπει να πίνουμε ώστε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς για να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης δεν θα εμφανιστούν χρόνια αργότερα; «Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να πίνετε περισσότερο από ένα λίτρο νερό ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα», εξηγεί η ειδικός.

Ωστόσο, τόσο η Casey όσο και η Jeffy, επισημαίνουν ότι η ποσότητα νερού που χρειάζεστε, ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο ξηρό ή υγρό είναι το κλίμα, εάν τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο, το βάρος σας και τυχόν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε.

«Ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι είναι να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων. Θέλετε να είναι ανοιχτό κίτρινο», κατέληξε η Jeffy.

Σχετικά Άρθρα