ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχουν λύσεις για τη στυτική δυσλειτουργία

26 Ιουλίου 2019, 14:40

images

Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται άμεσα με την ηλικία του άνδρα και με βάση έρευνες οι μικρότεροι των 40 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε συχνότητα 1 στους 20.

Σε ηλικίες γύρω στα 60, τι πρόβλημα  επηρεάζει έναν στους πέντε. 

Τα ποσοστά αυξάνονται με δραματικό ρυθμό αν οι άνδρες έχουν διαβήτη ή αγγειακά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά μαζί με την κατάθλιψη είναι οι τρεις πιο συχνές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας σε όλες τις ηλικίες.

Γενικά οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα είναι η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιολογικές παθήσεις, η νόσος Peyronie, οι νευρικές βλάβες, κάποιος τραυματισμός στο πέος και η υπερπλασία προστάτη. Το πρόβλημα όμως αρκετές φορές μπορεί να οφείλεται σε κατάθλιψη ή κατάχρηση αλκοόλ.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, πεϊκές ενέσεις, κρουστικά κύματα, πεϊκές προθέσεις, βλαστοκύτταρα και βέβαια ψυχοθεραπεία.

Ο κατάλληλος γιατρός για να επισκεφτεί πρώρα κάποιος είναι ο ουρολόγος αλλά οφείλει να κάνει και  πλήρη βιοχημικό έλεγχο για να διαπιστώσει αν το πρόβλημα προκαλείται από διαβήτη ή αν είναι καρδιαγγειακό. Αν πάσχει η καρδιά του θα πρέπει να προσέξει τη φαρμακευτική του αγωγή.

Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 άντρες που ζουν με το πρόβλημα.

Εξάλλου, τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων από φαρμακεία –και όχι μέσω Ιnternet– δείχνουν ότι οι πωλήσεις φαρμάκων για την στύση είναι περίπου 400.000 χάπια τον μήνα.

Παρότι υπάρχουν διάφορες συσκευασίες (η πιο συνηθισμένη είναι αυτή των 4 δισκίων), η εκτίμηση είναι ότι πάνω από 100.000 Έλληνες χρησιμοποιούν κάποιο από τα φάρμακα της στύσης.

Προληπτικά μέτρα 

Από το ΙΜΟΠ συστήνουν για να μειώσετε τον κίνδυνο:

-Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα ή απώλεια βάρους αν είστε παχύσαρκος.

-Σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

-Μεσογειακή διατροφή. Έχει δείξει ότι βοηθά όχι μόνο την καρδιά αλλά και τη στύση.

Μελέτες σε άντρες με σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό και με στυτική δυσλειτουργία έχουν δείξει πως η απώλεια 10% του σωματικού βάρους με μεσογειακή διατροφή και άσκηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να επανέλθει δηλαδή η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά.

-Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει τα αγγεία του πέους και ευθύνεται για στυτική δυσλειτουργία. Διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει τα αγγεία σιγά σιγά.

-Διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

-Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να φροντίσετε για διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε ένα αποδεκτό εύρος τιμών που θα σας καθορίσει ο γιατρός σας.

-Ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης. Κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά, επιδρούν αρνητικά στη στύση.

Συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας, και αυτός θα σας προτείνει λύση.

Σχετικά Άρθρα