ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τηγάνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

27 Αυγούστου 2019, 14:25

images

Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε λάδι είναι δημοφιλή και νόστιμα σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες το τηγάνισμα έχει «ενοχοποιηθεί» για αύξηση του βάρους και γενικά περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της ανθυγιεινής διατροφής.

Οι επιστήμονες σήμερα του προσδίδουν μια ακόμα πιο επικίνδυνη ιδιότητα που είναι η αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου αλλά και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ευερέθιστο έντερο).

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Cancer Prevention Research, οι επικεφαλής ερευνητές Δρ. Jianan Zhang, ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Guodong Zhang, και ο καθηγητής Δρ. Eric Decker απέδειξαν ότι όταν ταϊσουμε πειραματόζωα (ποντίκια) με τηγανιτό λάδι, τους προκαλούμε φλεγμονή στο έντερο και όγκους ενώ στο αίμα τους κυκλοφορούν τοξικά υπολείμματα από βακτήρια.

«Όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή καρκίνο του εντέρου πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτήν την έρευνα», δήλωσε ο Δρ. Jianan Zhang.

Αλλά προσοχή! Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν θεωρούν ότι όποιος τρώει τηγανισμένα φαγητά θα πάθει σίγουρα καρκίνο του εντέρου. Αυτό που λένε είναι ότι αν κάποιος έχει πρόβλημα με το έντερό του, τα τηγανητά θα κάνουν την ασθένειά του πιο επιθετική και ίσως την εξελίξουν.

Αν και χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες για να πιστοποιηθεί η παρούσα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι ελπίζουν να αλλάξουν οι διαιτητικές οδηγίες και να περιλάβουν οι ειδικοί τα αποτελέσματα την έρευνάς τους στα πρωτόκολλα πρόληψης στις πολιτικές δημόσιας υγείας.

«Σε ό,τι αφορά τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, θα λέγαμε ότι είναι καλή ιδέα να μειώσουν στο ελάχιστο τα τηγανητά», λέει ο Δρ. Guodong Zhang κρατώντας πραγματικά πολύ χαμηλό προφίλ μέχρι να υπάρξουν κι άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την δική του.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην εν λόγω έρευνα δεν δοκίμασαν το τηγάνισμα με ελαιόλαδο αλλά μόνο με διάφορα σπορέλαια. Και δεν αναφέρουν αν το ίδιο λάδι έχει τηγανιστεί μία φορά ή πολλές –όπως γίνεται στα εστιατόρια-.

ΠΗΓΗ: University of Massachusetts at Amherst/Cancer Prevention Research

Σχετικά Άρθρα