ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι ακριβώς σημαίνει fitness;

02 Αυγούστου 2019, 18:58

images

Μερικές φορές επικοινωνούμε χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις αλλά χωρίς να εννοούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την λέξη fitness.

O ορισμός του fitness στην εγκυκλοπαίδεια Microsoft Encarta αναφέρει: «Είναι η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να λειτουργεί με δύναμη, χωρίς υπερβολική κόπωση και με περίσσεια ενέργεια. Αυτό του επιτρέπει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας και κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση άγχους-πίεσης».

Πουθενά δεν αναφέρει την καλή υγεία και την τακτική άσκηση. Ούτε την διατροφή. Ούτε την καλή ψυχολογία. Αλλά εννοεί όλα αυτά! Fit είναι κάποιος όταν είναι υγιής, δείχνει νεότερος, έχει σωστό σωματικό βάρος, είναι δυνατός και δραστήριος.

Άρα, όταν μιλάμε για fitness καλό είναι –ακόμα κι αν δώσουμε έμφαση στην εκγύμναση- να περιλαμβάνουμε σε ένα βαθμό και τα υπόλοιπα στοιχεία που συντελούν σε μια καλή φυσική κατάσταση.

Γα παράδειγμα: Θέλει κάποιος να παίξει τένις. Αλλά για να θελήσει ευθύς εξ αρχής να ασκηθεί, έχει καλή ψυχολογία. Για να αρχίσει τις προπονήσεις πρέπει να είναι υγιής. Και για να σημειώνει πρόοδο, πρέπει να διατρέφεται καλά για να έχει δυνάμεις.

Αν επιθυμούμε ως εκ τούτου, να είμαστε και να δείχνουμε fit, πρέπει να φροντίσουμε ολιστικά την σωματική υγεία, την ψυχολογία και την εμφάνισή μας. Κι αυτό το τελευταίο είναι μια ακόμα παράμετρος: Γιατί ποιος νιώθει καλά αν είναι ακούρεφτος, βρώμικος και κακοντυμένος;

Και ποιος θα νιώσει fit αν η ψυχολογία του είναι βεβαρημένη και οι σκέψεις του αρνητικές και «μαύρες»;

Εν κατακλείδι, το fitness δεν συνδέεται με τα δυνατά μπράτσα, τους γραμμωμένους κοιλιακούς και τα σφικτά οπίσθια. Είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που μας επιτρέπει να ατενίζουμε την ζωή με δύναμη και χαμόγελο, να έχουμε σωματικές και ψυχικές αντοχές, να ξεπερνάτε τα εμπόδια της ζωής χαμογελώντας!

 

Σχετικά Άρθρα