ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα στάδια οργασμού για άνδρα και γυναίκα

22 Αυγούστου 2019, 11:09

images

Η σεξουαλική επαφή δεν είναι μια ενιαία, «επίπεδη» διαδικασία χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Όπως αναφέρουν οι σεξολόγοι, η σεξουαλική επαφή χωρίζεται σε πέντε στάδια που για τον άνδρα είναι η επιθυμία, η στύση, ο οργασμός, η χαλάρωση και η φάση υποχώρησης της διέγερσης.

Για την γυναίκα είναι επίσης ίδια παρότι στο στάδιο της στύσης έχει ένα είδος υπεραιμάτωσης των οργάνων της.

Και στα δύο φύλα, ο ρυθμιστής της επιθυμίας είναι η τεστοστερόνη, μια ορμόνηπου στον άνδρα είναι κυρίαρχη αλλά υπάρχει σε χαμηλότερες τιμές και στις γυναίκες.

Η στύση του άνδρα χωρίζεται σε τρία μέρη: 

Πρώτον, ο εγκέφαλος στέλνει το ερέθισμα και συμβαίνει η διέγερση.

Δεύτερον, γίνεται διαστολή και διόγκωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, ενώ στη γυναίκα γίνεται διόγκωση του φλεβικού πλέγματος στον κόλπο και τα εξωτερικά της όργανα.

Τρίτον, η σεξουαλική διέγερση προκαλεί και στους δύο ερυθρότητα δέρματος, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και διαστολή της κόρης στα μάτια.

Οργασμός

Κατά τον οργασμό στον άνδρα γίνεται σύσπαση των λείων μυών της επιδιδυμίδας και του προστάτη και αρχίζει να προωθείται το σπερματικό υγρό. Ακολουθεί η εκσπερμάτιση.

Στη γυναίκα, αρχίζει σπασμός των μυών στο κατώτερο τμήμα του κόλπου και ακολουθούν ρυθμικές συσπάσεις.

Κατά το στάδιο της χαλάρωσης, αργά αλλά σταθερά υποχωρεί η διέγερση, μια διαδικασία που για τις γυναίκες είναι συνήθως πιο αργή και σε σπάνιες περιπτώσεις διαρκεί ακόμα και ώρες με αποτέλεσμα να γίνεται ενοχλητική.

Τέλος, κατά την υποχώρηση της διέγερσης, εξαφανίζεται ο ερεθισμός και συνήθως άνδρες και γυναίκες νιώθουν αυτό που αποκαλούμε ικανοποίηση και ηρεμία.

Τα σεξουαλικά προβλήματα που προκαλούνται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως αφορούν ένα από τα στάδια αυτά με αποτέλεσμα οι ειδικοί σεξολόγοι να έχουν στην διάθεσή τους διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την κάθε περίπτωση ασθενούς.

Σημαντική είναι εξάλλου η συμμετοχή της ψυχοθεραπείας στον τομέα αυτό των προβλημάτων διότι τόσο το ορμονικό υπόβαθρό, όσο και οι καθαρά ψυχολογικές εμπλοκές, περιπλέκουν πολύ συχνά την σεξουαλική μας ζωή.

ΠΗΓΗ: American Academy of Sexology

Σχετικά Άρθρα