ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά αλλά και πιο… δυσεύρετα

12 Αυγούστου 2019, 09:22

images

Όπως μετέδωσε το Σάββατο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργεί η ωρίμανση της αγοράς βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο, σύμφωνα με διάφορους εμπλεκόμενους, 17 χρόνια αφού η σχετική νομοθεσία για τη βιολογική παραγωγή τέθηκε σε ισχύ. Η κυπριακή καλλιέργεια και παραγωγή βιολογικών προϊόντων παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η προσφορά παραμένει ακόμα σε χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα η ψαλίδα στην τιμή βιολογικών και συμβατικών προϊόντων να είναι σε επίπεδα πολύ ψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Γιώργος Κύρρης Λειτουργός Επιθεώρησης Προϊόντων Α’ στο Τμήμα Γεωργίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το 2018 ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών που ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή έφθασε τους 1,282, από 45 το 2002, με συνολική έκταση 56,082 δεκάρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,5% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης.

Τι είναι όμως τα βιολογικά προϊόντα και τι μας προσφέρουν;

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές.

Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε εναλλαγή φυτών για συγκομιδή, υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.

Η βιολογική καλλιέργεια με απλά λόγια, είναι η επιστροφή στην φύση με το προϊόν να έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ελάχιστα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, χημικά πρόσθετα!

Πλην όμως, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για να συμβεί κάτι τέτοιο μαζικά με πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο φυσικός τρόπος δίνει τελικά λιγότερους καρπούς, μικρότερους καρπούς και εποχικούς. Και η ανθρωπότητα σήμερα έχει μάθει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους! Πώς να είναι λοιπόν ο καρπός και φυσικός και αρκετός για όλους και αρκετά φθηνός παρά την μειωμένη διαθεσιμότητα;

Τα προϊόντα

Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Αλλά και στις ΗΠΑ τα έσοδα των πωλήσεων από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αυξήθηκαν από 1 δις δολάρια το 1994, σε 13 δισ. δολάρια το 2002 και έκτοτε συνεχίζεται η ίδια πορεία.

Όμως πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια, έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Παρόλη την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών (βιολογικών ή μη) βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δομές υποστήριξης των μικρών αγροτών έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αντίθετα υποστηρίζονται συστήματα παραγωγής μεγάλου αριθμού προϊόντων, μέσα από μεγάλες εκτάσεις ή/και εργοστασιακή γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό που ξέρουμε σήμερα ως «βιολογική καλλιέργεια» μπορεί να αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ECDC (European Center for Disease Prevention and Control)

Σχετικά Άρθρα