ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα 10 τρόφιμα που κάνουν το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα

13 Αυγούστου 2019, 13:07

images

Άστατα γεύματα, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, ελλιπής λήψη νερού, παχυσαρκία και το ….κακό δεν αργεί να γίνει. Τα εντερικά προβλήματα και ειδικά η δυσκοιλιότητα είναι δύσκολες καταστάσεις που καταστρέφουν την καθημερινότητα του ατόμου, προκαλούν πόνους, δυσφορία και μας επιβαρύνουν ψυχολογικά.

Εφόσον ο γαστρεντερολόγος δεν εντοπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και είναι σαφές ότι το πρόβλημά μας έχει να κάνει με τις κακές μας συνήθειες μαζί με μια γενετική προδιάθεση που γνωρίζουμε, τότε κάποια τρόφιμα σε καθημερινή ή πολύ συχνή κατανάλωση μπορούν να μας βοηθήσουν ισοβίως. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι καλό μας κάνει το καθημερινό περπάτημα και τα πολλά υγρά.

  • Μήλα: Αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών καθώς ένα μικρό μήλο μας δίνει 4 γραμμάρια ινών. Έρευνα για την επίδραση ειδικά των ινών του μήλου στον ανθρώπινο οργανισμό, σε 80 άτομα με πρόβλημα δυσκοιλιότητας, έδειξε ότι μετά από 4 εβδομάδες καθημερινής λήψης, βελτιώθηκε γενικά η υγεία του εντέρου τους.
  • Δαμάσκηνα: Τα χρησιμοποιούν εμπειρικά πολλοί λαοί για τον σκοπό αυτό και δεν έχουν άδικο. Όχι μόνο περιέχουν πολλές φυτικές ίνες αλλά περιέχουν και την ουσία σορβιτόλη που κρατάει το νερό στο έντερο κάνοντάς το να κινηθεί.
  • Ακτινίδιο: Ένα μέτριου μεγέθους φρούτο βοηθά στις κινήσεις του εντέρου σε βαθμό που κάποιοι δεν χρειάζονται τίποτα άλλο για να αντιμετωπίσουν την δυσκοιλιότητα. Έρευνα το 2007 σε 53 ασθενείς έδειξε ότι το φρούτο αυτό λειτουργεί για τους περισσότερους σχεδόν ως φάρμακο.
  • Αχλάδια: Τα αχλάδια έχουν ίνες, σορβιτόλη αλλά και πολύ φρουκτόζη.
  • Φασόλια: Όλα τα είδη φασολιού βοηθούν πολύ στην λειτουργία του εντέρου. Πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο ωστόσο.
  • Αγκινάρες: Όπως κι αν τις μαγειρέψουμε, θεωρούνται εξαιρετικό φυσικό καθαρτικό.
  • Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο είναι γνωστό για την θετική δράση του στα προβλήματα του εντέρου τόσο ως φρέσκο όσο κι ως αποξηραμένο. Χρειάζεται όμως προσοχή από τα άτομα με διαβήτη.
  • Γλυκοπατάτες: Βραστές ή ψητές μπορούν να αποτελέσουν ένα ωραίο σνακ που θα βοηθήσει και το έντερό μας να λειτουργήσει.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης: Όσο πιο απλά και «μαύρα», τόσο πιο κατάλληλα. Τέσσερις κουταλιές της σούπας κάθε πρωί με λίγο γάλα ή γιαούρτι θα βοηθήσουν πολύ.
  • Μαρούλι: Σε καθημερινή κατανάλωση μιας μεγάλης σαλάτας με λίγο ελαιόλαδο είναι πολύ βοηθητικό.


Πηγή: HARVARD UNIVERSITY

Σχετικά Άρθρα