ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόποι να διατηρήσει ο άνδρας το σπέρμα του υγιές

18 Δεκεμβρίου 2019, 18:40

images

Το σπέρμα συμμετέχει κατά 50% στην επίτευξη εγκυμοσύνης και ενώ θεωρητικά είναι πιο ποιοτικό στους νέους (σε πλήθος και κινητικότητα σπερματοζωαρίων αλλά και ως προς το γενετικό του προφίλ), παρόλα αυτά αν κάποιος κάνει "κακή" ζωή, μπορεί να έχει πρόβλημα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πρώτα από όλα, όταν αναφερόμαστε στο σπέρμα εννοούμε το σπερματικό υγρό μέσα στο οποίο υπάρχουν τα σπερματοζωάρια. Η υγεία των σπερματοζωαρίων έχει παραδοσιακά συνδεθεί με την έννοια της σεξουαλικής δυνατότητας στον άνδρα αλλά αυτό είναι ένα λαϊκός μύθος. Ανάλυση, που έγινε το 2017 σε περίπου 43.000 άνδρες, έδειξε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων παγκοσμίως μειώθηκε σημαντικά από το 1973 έως το 2011 στην ίδια ηλικία ανδρών. Άρα οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Όπως αναφέρει ο ουρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, "αν σε κάθε εκσπερμάτιση το σπερματικό υγρό περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, υπάρχουν πιθανότητες γονιμότητας. Μικρότερη ποσότητα από αυτή σε μια εκσπερμάτιση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης. Ενώ ως προς την κινητικότητα, τα σπερματοζωάρια πρέπει να περάσουν μέσα από τον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες της γυναίκας, για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Η κίνηση τουλάχιστον του 40% των σπερματοζωαρίων μπορεί να σημαίνει γονιμότητα".

Τέλος, ως προς το θέμα της μορφολογίας του, αυτή έχει να κάνει και με την ηλικία του άνδρα καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιο κακής ποιότητας σπερματοζωάρια έχει, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ωάρια των γυναικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να έχουν οι άνδρς καλό σπέρμα καλό είναι:

Να τρώτε υγιεινά και με μέτρο.φροντίζοντας να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, και λυκοπένιο που υπάρχει στις σάλτσες με ντομάτα.

Να γυμνάζονται συστηματικά χωρίς να το παρακάνουν.

Να προσέχουν τι εσώρουχα επιλέγουν καθώς μελέτη του 2018 έδειξε ότι, οι άνδρες που φορούσαν μποξεράκι, είχαν 17% περισσότερο σπέρμα από τους άνδρες που φορούσαν σλιπ. 

Να μην καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και καφεΐνη καθώς ειδικά η τελευταία μπορεί να πλήξει το DNA του σπέρματος.

Να αποφεύγουν την έκθεση σε χημικά που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, όπως είναι ο μόλυβδος, οι ατμοί υδραργύρου και η ασετόνη.

Σχετικά Άρθρα