ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σύνδρομο που χαλάει γάμους...

20 Νοεμβρίου 2019, 15:30

images

Ο Φρόιντ μίλησε για το σύνδρομο «Πόρνης -Μαντόνας» (γνωστό ως «Madonna–whore complex» ή και ως «virgin-whore complex»), εξηγώντας πως κάποιοι άνδρες "μπερδεύουν" τον σεβασμό που νιώθουν για την γυναίκα που γέννησε τα παιδιά τους, με θρησκευτικά και συναισθήματα που νιώθουν για την μητέρα τους.

Το ψυχολογικό σύνδρομο που δημιουργείται σε κάποιους, στην ουσία πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας χάνει τη σεξουαλική του διάθεση και αντιμετωπίζει τη γυναίκα του ως «Μαντόνα», δηλαδή ως μια γυναίκα που δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο του πόθου επειδή έχει τρόπον τινά "αγιοποιηθεί" μέσω της μητρότητας. 

Στην συνέχεια ψάχνει το σεξ σε μια γυναίκα για την οποία δεν νιώθει κάτι, καθώς την έχει κατατάξει στην πλευρά της «πόρνης», την οποία και υποτιμά. 

Αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια αυτού του ψυχολογικού συμπλέγματος, οι ειδικοί πιστεύουν, ότι μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες που έχουν αναπτύξει μια προβληματική σχέση με τη μητέρα τους κατά τα παιδικά τους χρόνια, δεν έχουν λύσει όλα τα ζητήματα μαζί της και δεν έχουν δεχθεί την τρυφερότητα και την προσοχή που θα έπρεπε από τον άνθρωπο αυτό ή έχουν αναδειχτεί στον σύντροφο που δεν είχε στην ζωή της.

Όταν ο άνδρας αρχίσει να έχει τέτοιες σκέψεις και χάνει την υγιή σεξουαλική "ματιά" προς την σύζυγό του, τότε είναι μονόδρομος ο ειδικός ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να βάλει τα συναισθήματά του σε σειρά. Αν αφήσει την κατάσταση αυτή να χρονίσει, συνήθως αντιμετωπίζεται πολύ πιο δύσκολα.

Σχετικά Άρθρα