ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι σημαίνει στην ουσία "είμαι σε σχέση";

27 Μαρτίου 2023, 18:00

images

"Είμαι σε σχέση" ή "έχω σχέση" ή "έχω δεσμό"... Οι εκφράσεις αυτές χρησιμοποιούνται με ευκολία από εφήβους, νέους και λιγότερο ...νέους αλλά όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, τις περισσότερες φορές δεν εκφράζουν αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα!

Διεθνής ομάδα ειδικών στις σχέσεις έδωσαν σε παραπάνω από 10.000 άνδρες και γυναίκες από 16 ως 65 ετών να συμπληρώσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου μπορούσαν να καταλάβουν ποιοι θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε δεσμό και ποιοι ήταν στην πραγματικότητα... Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν σοκαριστικό καθώς το 67% όσων δήλωσαν ότι έχουν σοβαρή σχέση, δεν πληρούσαν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός συναισθηματικά "δεσμευμένου" ανθρώπου.

Κατά τους ειδικούς, για να είμαστε πραγματικά σε σοβαρή σχέση πρέπει το λιγότερο:

- Να είμαστε ερωτευμένοι με ένα πρόσωπο που είναι κι εκείνο ερωτευμένο μαζί μας.

- Να συζητάμε με το άλλο πρόσωπο για το κοινό μας μέλλον, τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (πχ που θα πάμε διακοπές το καλοκαίρι), όσο και σε μακροπρόθεσμο (πχ αν θα κάνουμε κοινή αποταμίευση μέχρι του χρόνου για να πάμε ένα μακρινό ταξίδι ή να αλλάξουμε έπιπλα).

- Να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη ο ένας την άποψη του άλλου για σοβαρά θέματα, όπως είναι η αλλαγή εργασίας.

- Να έχουμε σε κάποιο βαθμό κοινό κοινωνικό κύκλο (παρότι είναι αποδεκτό να διατηρούμε και ατομικούς φίλους ή να βγαίνουμε κάποιες φορές και μόνοι μας).

- Να γνωρίζουμε το καθημερινό πρόγραμμα ο ένας του άλλου, να επισκεπτόμαστε τακτικά ο ένας την κατοικία του άλλου (αν δεν ζούμε μαζί), να γνωρίζουμε που βρίσκεται το γραφείο ο ένας του άλλου και κάποιες λεπτομέρειες από την ευρύτερη οικογένειά του.

Διότι σε πολλές από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο των ερευνητών, βρέθηκαν κάποιοι που θεωρούσαν ότι είχαν "δεσμό" ενώ δεν γνώριζαν τους φίλους, το εργασιακό περιβάλλον και κανένα συγγενή του άλλου προσώπου, άνθρωποι που δεν ήξεραν να απαντήσουν στο ερώτημα "ποια είναι τα χόμπι και οι αγαπημένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί" του ερωτικού τους συντρόφου και κάποιοι που θεωρούσαν εντελώς φυσιολογικό να κανονίζουν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη ή χώρα (!) χωρίς να το έχουν ακόμα συζητήσει με το έτερον ήμισυ, ούτε να γνωρίζουν αν το εγκρίνει και θα συνεχιστεί η σχέση τους.

"Άλλο είναι να έχουμε μια ερωτική- σεξουαλική σχέση στην οποία περνάμε ωραία και συναντιόμαστε μία φορά την εβδομάδα για διασκέδαση κι άλλο είναι να έχουμε δεσμό και να ακολουθούμε ή να προσπαθούμε να χαράξουμε κοινή πορεία συμπεριλαμβάνοντας τα "θέλω" του άλλου στα δικά μας", εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Έρικα Χάλτον, καλώντας όλους να αξιολογήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις στην προσωπική τους ζωή.

Σχετικά Άρθρα