ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σεξ;

21 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Δεν υπάρχει μια απλή απάντηση στο εάν το σεξ είναι απαραίτητο σε μια σχέση. Πολλοί άνθρωποι έχουν ευτυχισμένες, επαρκείς, υγιείς σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους ενώ άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν την κοινή τους ζωή χωρίς σεξ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν σεξ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

-Τη χαμηλή λίμπιντο (γνωστή και ως «σεξουαλική ορμή»),

-μια υποκείμενη ιατρική πάθηση, όπως ο χρόνιος πόνος,

- την επιθυμία να βγείτε ραντεβού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν κάνετε σεξ,

-την αποχή από το σεξ πριν από το γάμο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση οδεύει προς το τέλος της ή θα είναι ελλιπής. Και σίγουρα δεν είναι σημάδι ότι ο σύντροφός σας δεν σάς αγαπά ή δεν σάς εκτιμά! Μάλιστα θεωρείται φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε κάποιες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή της λίμπιντο με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα ερευνητές από τη Mayo Clinic.

Ακολουθούν μερικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε  χαμηλή λίμπιντο:

- Στρες: Τα αγχωτικά γεγονότα και ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή.

- Δυσκολίες στις σχέσεις: Οι διαφωνίες, η ανεντιμότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη λίμπιντο.

- Ηλικία: Η λίμπιντο μπορεί να μειωθεί καθώς μεγαλώνετε.

- Ορμονικοί λόγοι: Η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και άλλα γεγονότα προκαλούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

- Φαρμακευτική αγωγή: Πολλά φάρμακα αναφέρουν ως παρενέργεια τις αλλαγές στη λίμπιντο.

- Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις: Η αρθρίτιδα και η στεφανιαία νόσος, για παράδειγμα, συνδέονται με χαμηλή σεξουαλική ορμή.

- Τραύμα: Οι τραυματικές εμπειρίες προκαλούν ψυχολογικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή..

Εάν η χαμηλή λίμπιντο σάς κάνει να μην αισθάνεστε καλά για εσάς και τη σχέση σας, μιλήστε με έναν ειδικό γιατρό ή ψυχολόγο.

Το να μην επιθυμείτε να κάνετε σεξ δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με εσάς και δεν είναι απαραιτήτως ένα πρόβλημα που μπορεί να το διορθώσετε, εκτός κι αν σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε εσάς και το σύντροφό σας.

Οι υποκείμενες κλινικές αιτίες για χαμηλή λίμπιντο μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν, ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι η λίμπιντο σας επιστρέφει στην προηγούμενη κατάστασή της με την πάροδο του χρόνου. 


Σχετικά Άρθρα